Enkele landen waar u beter wegblijft of oplet
De beroemde zeemeermin in Denemarken. Foto: (ap)
Misschien vindt u Nederland geen geslaagd vakantieland omdat het er wel eens regent. En Egypte kan in de zomer vaak te warm zijn. Toch zijn er landen waar u beter sowieso wegblijft of voorzichtig bent.

Buitenlandse Zaken geeft op zijn site reisadvies voor vele landen. U vindt er niets over de kwaliteit van de restaurants in de Provence of over de ijver van het hotelpersoneel in Griekenland. U vindt er essentiële informatie voor uw veiligheid.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden. Sommige landen zijn ronduit gevaarlijk. De meeste landen kunt u bezoeken als u zich aan enkele veiligheidsvoorschriften houdt.

We geven een bloemlezing. Bovendien is dit de toestand op 14 juli 2011. Op de site van Buitenlandse Zaken vindt u uitgebreider en recenter advies voor ALLE landen: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/

Afghanistan

Alle reizen naar Afghanistan, en zeker niet-noodzakelijke reizen (toeristische en/of privé-reizen), worden volledig afgeraden. Algemene veiligheid De veiligheidssituatie in Afghanistan is uiterst problematisch en de dreiging voor terroristische en misdadige acties tegenover buitenlanders is sterk toegenomen in de voorbije jaren.

Algerije

Het is voorlopig en formeel af te raden zich in ‘le grand Sud’ te begeven. De veiligheid op het toeristische parcours (onder andere rond Tamanrasset en Djanet) is momenteel onzeker. Gezien de enorme uitgestrektheid van dit onregelmatige en ruwe landschap, zijn ontvoeringen door terroristische of criminele groeperingen niet uit te sluiten.

Angola

De burgeroorlog in Angola is sedert 2002 afgelopen. Het land beschikt echter nog niet over voldoende garanties op het vlak van veiligheid en infrastructuur om toeristische bezoeken mogelijk te maken. Cholera-epidemieën zijn frequent gedurende het regenseizoen.

Brazilië

Bij reizen in Brazilië is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in Rio de Janeiro en sommige stadswijken. De meeste reizen naar Brazilië verlopen echter zonder problemen. Uitstappen naar de regio Petrópolis, Teresópolis, Nova Friburgo en Itaipava worden ten zeerste afgeraden gezien de recente overstromingen en modderstromen.

Congo

Alle reizen naar de Kivus, de Evenaarprovincie, het Garamba Park en Ituri worden afgeraden. Sommige gebieden kunnen gevaarlijk zijn. De reiziger die zich naar de Congo begeeft zal ervoor zorgen dat hij op de luchthaven wordt afgehaald en tijdens zijn verblijf vergezeld wordt. Niettegenstaande de situatie als kalm beschouwd kan worden in de meeste grote steden (Kinshasa, Lubumbashi, Bukavu, Goma, Kisangani), blijft de situatie er precair, voornamelijk door de criminaliteit, de kans op sociale onrust en de algemene veiligheidstoestand in verschillende streken.

Denemarken

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Denemarken. Wel wordt reizigers aangeraden in Kopenhagen voorzichtig te zijn het stadsdeel Nørrebro, in de autovrije winkelwandelstraat Strøget en op alle plaatsen waar veel toeristen samenkomen. In deze plaatsen zijn er veel zakkenrollers.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is al jarenlang een geliefkoosde bestemming voor Belgische toeristen. Meestal zijn er geen problemen. Hoewel de misdaadcijfers niet verontrustend zijn, moet men in de omgeving van toeristische plaatsen op zijn hoede zijn voor kleine criminaliteit. De reiziger wordt er aan herinnerd, dat het jaarlijkse orkaanseizoen in de ganse Caribische regio, met mogelijke zware gevolgen, zich situeert van eind mei tot eind november.

Egypte

Gezien de onzekerheid die zeker in de nabije toekomst nog heerst in het land, blijft over heel Egypte verhoogde waakzaamheid geboden. Het blijft in ieder geval raadzaam afstand te houden van demonstraties en samenscholingen. Dit geldt in het bijzonder voor het Tahrir Plein te Cairo. Ook te melden is dat de politie weinig tussenkomt: dit betrekkelijk zwakke optreden brengt een zeker gevoel van onveiligheid met zich mee. Midden-Egypte en de zone Noord-Sinaai, waar onlusten regelmatig voorkomen, dienen vermeden te worden. Sociale onlusten in Opper-Egypte verstoren soms het trein- en wegverkeer tussen Cairo een Luxor.

Griekenland

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Griekenland veilig gereisd worden. Het voornaamste probleem van bezoekers is het verlies van reisdocumenten en persoonlijke papieren, die een terugreis kunnen bemoeilijken.  Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro naar de luchthaven. Manifestaties en stakingsacties van openbare en andere diensten kunnen voor ongemakken zorgen.

Groot-Brittannië

De laatste tijd vinden frequentere publieke demonstraties plaats in het centrum van Londen. Indien men geconfronteerd zou worden met een dergelijke demonstratie, is het raadzaam zich niet in de menigte te mengen. De algemene dreiging van terroristische aanslagen ligt in Londen beduidend hoger dan in andere Europese hoofdsteden.
 

IJsland

Men dient zich bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik. Dat vulkaanuitbarstingen al eens de terugreis kunnen hinderen, meldt Buitenlandse Zaken niet.

Irak

De veiligheidssituatie in Irak is en blijft onzeker en uiterst gevaarlijk voor alle reizigers. Zowel in Bagdad als in de rest van het land zijn veiligheidsvoorzorgen voor reizigers praktisch onbestaande. Het risico van aanslagen en banditisme blijft erg hoog. Meer bepaald zijn verplaatsingen naar en in Bagdad en het omliggende gebied bijzonder gevaarlijk. De steden Mosul en Kirkoek en het omliggende gebied zijn absoluut te mijden

Iran

Alle individuele, niet-essentiële reizen worden afgeraden. Drukke plaatsen, samenscholingen of manifestaties dienen vermeden te worden. Omdat telefoon- en internetverbindingen gecontroleerd worden door de veiligheidsdiensten, is het raadzaam voorzichtig te zijn met het verzenden van commentaren en beelden per GSM of per e-mail, of op een blog.

Israël

De situatie in Israël is verbeterd en de veiligheidstoestand is relatief goed, met een voorbehoud voor de grensgebieden (Gaza en Libanon). In Jeruzalem wordt het reizigers aangeraden waakzaam te blijven en plaatsen zoals stations en markten waar veel mensen samenkomen, te vermijden. De situatie blijft gespannen in bepaalde buurten in Oost-Jeruzalem. Het is momenteel afgeraden om zich te begeven in de buurt van Silwan/City of David (ten zuiden van de oude stad), waar spanningen en incidenten vaak voorkomen.

Italië

Wegens risico op een terroristische aanslag ten gevolge van de gebeurtenissen in Libië werd de waakzaamheid versterkt onder andere in de luchthavens, de stations en de openbare instellingen. De toeristen die Italië bezoeken, vormen een grote aantrekking voor gauwdieven en dit vooral in de grote steden. Reizigers moeten gewaarschuwd worden voor de vele zakkenrollers en andere kleinere misdrijven. Het is aan te raden een minimum aan baar geld mee te nemen, bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten niet samen te bewaren en een kopie van identiteitskaart of paspoort apart te houden.

Japan

De aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart  hebben in grote delen van het noordoosten van het eiland Honshu aanzienlijke schade veroorzaakt. Tegelijkertijd werd de kerncentrale van Fukushima beschadigd. De situatie in en rond de kerncentrale van Fukushima blijft tot op heden zorgwekkend en de getroffen regio heeft daarnaast ook te kampen met aanhoudende naschokken. Alle reizen naar de prefecturen Fukushima, Tochigi en Ibaraki (met uitzondering van de stad Tsukuba en omgeving), worden tot nader orde afgeraden. Een verblijf in Tokio en omstreken (Yokohama, Chiba, etc.) houdt geen risico in vanuit het oogpunt van de volksgezondheid.

Kosovo

In Kosovo kan doorgaans veilig gereisd worden. Reizen bij nacht is af te raden door de slechte bewegwijzering en de slechte staat van de wegen. Het is ten sterkste aangeraden uit de buurt te blijven van betogingen of ongewone vormen van samenscholing, daar geweld snel kan escaleren (alomtegenwoordige vuurwapens).

Libië

Omwille van de botsingen tussen tegenstanders van het regime en de ordediensten, is het aan te bevelen alle reizen naar Libië uit te stellen, evenals verplaatsingen in het land zelf.

Luxemburg

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar het Groothertogdom Luxemburg Situatie vergelijkbaar met naburig België. Er zijn geen aan het milieu of het klimaat verbonden risico's. Zoals elders in Europa, valt een terroristische dreiging niet helemaal uit te sluiten. Algemene opmerking: officiële en toeristische informatie is in Luxemburg betrouwbaar. Lage criminaliteit.

Marokko

Belgen die naar Marokko afreizen, worden aangeraden de actualiteit op te volgen en beducht te blijven voor alle ontwikkelingen die de openbare orde zouden kunnen verstoren, en de instructies van de lokale veiligheidsautoriteiten strikt na te leven. Zoals in het verleden al het geval was, worden Belgische toeristen eveneens aangeraden zich discreet op te stellen, en eventuele betogingen en ongebruikelijke samenscholingen te vermijden, in het bijzonder in de buurt van moskeeën (vooral op vrijdag) en van universiteiten. Reizigers wordt eveneens aangeraden zich te onthouden van discussies over politieke thema’s. Europese bezoekers, alleen of in groep, zijn over het algemeen welkom in Marokko; niettemin zijn uitingen of individuele daden van vijandigheid tegenover hen niet helemaal uit te sluiten.

Mozambique

Mozambique is een politiek stabiel land maar er heerst grote armoede. Het is aanbevolen voorzorgsmaatregelen te treffen tegen de stijgende criminaliteit, vooral in Maputo en Beira, maar ook in andere steden. Er gebeuren herhaaldelijk gewapende overvallen, met messen of vuurwapens, zowel op straat als in de woningen. Het is afgeraden juwelen of andere waardevolle zaken zichtbaar bij zich te dragen (gsm, fototoestel, laptop, etc.) en geen grote sommen geld mee te nemen. Het is eveneens afgeraden zich 's nachts te voet te verplaatsen. De stranden zijn gevaarlijk na zonsondergang.

Portugal

Lissabon was tot kort één van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de criminaliteitscijfers zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Wees in Lissabon vooral op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 op uw hoede en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio in Baixa, ‘s nachts in de Bairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken. In Porto moet u voorzichtig zijn in de havenbuurt en op de kaaien.

Rusland

Wat betreft de algemene veiligheid, zijn er normaliter geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Moskou, Sint-Petersburg en het merendeel van de grote steden in het Europese deel van het land. In de meeste overige delen van de Russische Federatie is een hogere waakzaamheid geboden. Alle reizen naar Dagestan, Tsjetchenië en Ingoesjetië, alsmede het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië, worden afgeraden.

Suriname

De luchtvaartmaatschappij Blue Wings Airlines, die Paramaribo met Georgetown (Guyana) en met Cayenne (Frans Guyana) verbindt, is op de zwarte lijst geplaatst door de Europese Unie na een derde ongeval sinds 2008. Ze moet daarom vermeden worden. De criminaliteit is stijgende in Suriname en vooral geconcentreerd in de hoofdstad. Het neemt meestal de vorm aan van gewapende of roofovervallen. Normaal gesproken kan het deel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden (rond Hotel Torarica) als veilig worden beschouwd. Daartegenover worden de toeristen geadviseerd de niet-toeristische buurten, waar veel aanvallen worden gemeld, te vermijden.

 Syrië

Omwille van het onvoorspelbaar en gewelddadig karakter van de gebeurtenissen in vrijwel alle Syrische steden, worden alle reizen naar Syrië afgeraden.

 Tunesië

Voor reizen naar het binnenland, de woestijn en de grensstreken met Algerije moet men de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. Het is in deze streken aangeraden in georganiseerd verband te reizen. In de grensstreken met Libië komen nog steeds migranten en vluchtelingen aan. De toestand is er gespannen. Deze grenszones worden dan ook indien niet strikt nodig beter niet aangedaan. De veiligheidssituatie in de toeristische kuststreken lijkt momenteel genormaliseerd.

Turkije

Reizen naar Turkije verlopen doorgaans zonder problemen, maar sommige gebieden kunnen gevaarlijk zijn. In Turkije is er momenteel een terreurdreiging en een aantal terroristische groeperingen blijven actief in het land. Sinds mei 2010 zijn er tientallen doden gevallen bij gewapende confrontaties met de (terroristische) Koerdische afscheidingsbeweging. Het is belangrijk extra waakzaam te zijn voornamelijk in het zuidoosten van het land in de provincies Elazig, Mus, Bitlis, Van, Diyarbakir, Hakkari, Sirnak, Siirt en Tunceli.. Er is vooral sprake van een toename van guerrilla- en terroristische aanvallen in de regio’s grenzend aan Irak.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen. Toch is voor het ganse land een voortdurende waakzaamheid aan de orde, in het bijzonder in de grote steden, om reden van de grote criminaliteit in het land, zonder dat deze specifiek tegen bezoekers of toeristen gericht is. De politieke, sociale en economische toestand in Zuid-Afrika is stabiel en laat reizen over het gehele land toe.