'Obama moet onderzoek instellen naar martelpraktijken Bush'
Dick Cheney en George W. Bush Foto: belga/afp
Volgens Human Rights Watch moet de Amerikaanse president Obama een onderzoek starten naar zijn voorganger George W. Bush voor folterpraktijken. Dat zegt de organisatie in een rapport over mishandeling van gevangenen tijdens de regeerperiode van Bush, dat dinsdag gepubliceerd werd.

'Het overweldigende bewijs van de folteringen onder de Bush-regering verplichten president Barack Obama ertoe een gerechtelijk onderzoek te bevelen naar de beschuldigingen van mishandeling van gevangenen die werd toegestaan door voormalig president George W. Bush en andere hooggeplaatsten.' Dat verklaart de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in het rapport.

'Er is voldoende reden om Bush, Cheney (vicepresident onder Bush), Rumsfeld (Defensieminister onder Bush) en Tenet (voormalig directeur CIA) te onderzoeken', stelt Kenneth Roth, algemeen directeur van HRW. Hij is ook streng voor de regering Obama: ' hij heeft foltering meer als een spijtige beleidskeuze behandeld dan als een misdaad.'

Volgens Roth kunnen andere landen ook helpen, aangezien het om misdaden tegen internationaal recht gaat. 'De Verenigde Staten heeft de wettelijke verplichting om deze misdaden te onderzoeken. 'Als de VS niet handelt, zouden andere landen dat wel moeten doen.'

Publieke bekentenissen

Volgens HRW gaf Bush in het openbaar toe dat hij in twee gevallen toestemming gaf om de zogenaamde waterboarding-techniek te gebruiken.Het gaat om een vorm van foltering waarbij de ondervraagde bijna wordt verdronken. De oud-president gaf ook toestemming tot de illegale CIA-programma's, waarin gevangenen naar alle waarschijnlijkheid gemarteld werden.

Ook andere leden van de regering Bush gaven expliciet opdracht tot het gebruik van bepaalde illegale ondervragingstechnieken waarbij gevangenen onthouden werden van slaap,blootgesteld werden aan extreme licht en geluid en op andere manieren gedestabiliseerd werden.