Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft dinsdag een delegatie van Catalaanse en Schotse onafhankelijkheidsbewegingen en de Vlaamse Volksbeweging ontvangen in het Vlaams Parlement.

Met het bezoek heeft Peumans een opmerkelijk diverse dag achter de rug. Voor de ontmoetingen met overtuigde separatisten, werd hij op het paleis ontvangen voor een audiëntie met de vorst. Koning Albert II ontving de parlementsvoorzitter op het kasteel van Laken naar aanleiding van het voorbije Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Tijdens een kort ontvangst in zijn kantoor, kreeg Peumans natuurlijk vragen van de pers over het bezoek van de onafhankelijkheidsminnende delegatie, net nu de federale regeringsonderhandelingen sinds het 'neen' van zijn partij op de formateursnota van Elio Di Rupo weer in een politieke impasse zit.

De Vlaams-nationalistische politicus ontwaart daarin helemaal geen probleem. De 'vrijheid van de voorzitter' luidde het. In zijn functie van parlementsvoorzitter moet hij ook gezagsdragers uit zeer verschillende landen ontvangen, bijvoorbeeld ook ambassadeurs uit niet-democratische landen, legde hij uit.

Peumans hecht veel belang aan goede contacten met Europese regio's als Catalonië, Baskenland, Schotland of Wales, klonk het nog. Hij legde nogmaals het streefdoel van zijn partij na: de evolutie naar een onafhankelijk Vlaanderen. Brussel moet in zijn persoonlijke visie bestuurd worden 'door mensen van Vlaanderen en Wallonië'.

de N-VA'er ontving een delegatie van de Catalaanse organisatie 'Welcome Mr. President', de Scottish Independance Convention en de Vlaamse Volksbeweging. De organisaties zijn dinsdag een driedaags congres gestart in Brugge. Ze willen een Europees samenwerkingsverband oprichten voor verenigingen die naar onafhankelijkheid streven.