Eurolanden beloven 'totaal engagement', maar raken het nog niet eens
De ministers van Financiën van de eurogroep overleggen voor de top in Brussel. De zenuwen staan strak.afp Foto: © GEORGES GOBET
De eurolanden hebben maandagavond 'het absolute engagement' uitgestuurd dat ze 'geen landen in de richting van een wanbetaling laten gaan'. Dat heeft de Belgische minister van Financiën Didier Reynders maandagavond verklaard na afloop van een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten.

Na acht uur beraadslagingen raakten de ministers van de zeventien eurolanden het eens over een verklaring die stelt dat de eurolanden bereid zijn om maatregelen te nemen die moeten vermijden dat de Griekse crisis overslaat naar de rest van de eurozone. Maar om welke maatregelen het dan concreet gaat, blijft een grote onbekende.

Langere leningen en lagere interestvoeten

Officieel heet het dat de eurolanden bereid zijn om 'alle opties' te onderzoeken. Maar de interpretatie daarvan loopt nogal uiteen.

In de verklaring wordt onder meer verwezen naar een uitbreiding van het takenpakket van het Europese noodfonds EFSF, de verlenging van de looptijd van leningen en verminderingen van interestvoeten.

De ministers bliezen op hun vergadering ook het idee nieuw leven in om Griekse staatsobligaties op te kopen met Europees geld. Daarvoor zou het geld van het vorig jaar opgerichte noodfonds kunnen worden gebruikt.

Ook blijven de ministers voort onderhandelen met banken, verzekeraars en andere Griekse obligatiehouders over een private bijdrage aan een nieuw reddingsprogramma voor Athene. Vooral Nederlanders en Duitsers blijven erop hameren dat de privé-sector - banken en obligatiebeleggers - een deel van de kostprijs moeten betalen. Niemand lijkt echt te durven zeggen dat de belastingbetaler hoe dan ook een groot deel van de factuur zal moeten voorschieten.

Sommige landen rekenen er ook op dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich soepeler zou opstellen bij het aanvaarden van staatsobligaties die der status van 'selective default' hebben gekregen. Maar de bank verzet zich daar hardnekkig tegen. De ECB lijkt niet van plan te zijn om haar moeizaam gewonnen geloofwaardigheid en autonomie op te geven om de politici ter wille te zijn.

Een werkgroep moet nu voorstellen uitwerken. De verklaring bevat geen specifieke deadlines.

Camoufleren

De hele verklaring leek vooral te moeten camoufleren dat er nog altijd geen eensgezindheid bestaat over een snelle en consistente aanpak van de crisis.

Opvallend is dat de Europese leiders intussen de les worden gespeld door de Griekse premier Papandreou. Die schreef in een brief dat de Europese onenigheid een oplossing bemoeilijkt. De Griekse premier verzet zich zelf tegen het Franse plan om de schulden aan de banksector 'door te rollen' omdat zijn land dan formeel in staat van wanbetaling kan worden gesteld door de kredietratingbureaus.

Rampzalige dag voor beurzen

Het overleg volgde op een rampzalige dag op de Europese beurzen, een gevolg van de zich snel verspreidende financiële crisis in Italië en Spanje. Over die crisis stond er maandag ook een spoedberaad gepland tussen Europees president Herman van Rompuy, Jean-Claude Trichet (voorzitter van de ECB), Jean-Claude Juncker (voorzitter van de eurogroep) en José Manuel Barroso (voorzitter van de Europese Commissie). Ook dat leverde vooralsnog geen concrete maatregelen op.