De lekkerste burgers
Caesar Foto: Linkeroever Uitgevers
Er zit meer in burgers dan stereotiepe fastfood, vindt kok Harry Belmans. Hij heeft het voor zijn homemade burgers met kwaliteitsingrediënten, knapperige groenten en zelfgemaakte sauzen en presenteert in zijn boek een mix van klassiekers en verrassende nieuwe interpretaties.

Caesar
Nodig (4 stuks)

Burger
- 600 g kippengehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 el gehakte dragon
- 1 el olijfolie
- peper en zout

Garnituur
- 4 witte broodjes met maanzaad
- 5 el mayonaise
- 5 el mosterd
- ¼ ijsbergsla
- enkele blaadjes rucola
- 12 gezouten ansjovisfilets
- 100 g parmezaanschaafsels

Bereiding
1. Snipper de ui en de knoflook. Voeg deze samen met de dragon bij het gehakt.
2. Kruid met peper en zout. Gebruik niet te veel zout, want er komt nog ansjovis aan te pas.
3. Roer om. Vorm 4 burgers. Bak ze in de olijfolie.
4. Meng de mosterd en de mayonaise.
5. Snij de ijsbergsla fijn. Was de rucola.
6. Stel de burger samen. Snij de broodjes in twee en beleg met ijsbergsla, burger, rucola, 3 ansjovisfilets, mosterdmayonaise en parmezaan.

WIJNTIP: Chardonnay Terre Eulalie 2009,
Pays d'Oc, Frankrijk. Bij Alvo, 6,19 euro.

Eend met citroengras, gember & sinaasappel
Nodig (4 stuks)

Burger
- 800 g eendenboutenvlees
- 5 cm gemberwortel
- 4 citroengrasstengels
- 1 ei
- 1 el geroosterde sesamolie
- peper en zout

Garnituur
- 4 donkere broodjes
- 1 dl balsamicoazijn
- 50 g suiker
- Sap van 2 sinaasappelen
- 1 el HP-saus (te vinden in de supermarkt)
- 2 el mayonaise
- 2 el mosterd
- 250 g kleine shiitakes
- Fijne sla
- 1 el arachideolie
- peper en zout

Bereiding
1. Haal het vlees door de vleesmolen. snipper de gemberwortel en het zachte binnenste van het citroengras.
2. Meng gember, citroengras en ei onder het vlees. Kruid met peper en zout.
3. Vorm 4 burgers. bak de burgers in sesamolie, maar niet volledig door.
4. Breng de balsamicoazijn en suiker aan de kook. voeg hierbij het versgeperst sinaasappelsap.
5. Laat even inkoken en voeg de HP-saus toe.
6. Snij de shiitakes en bak deze op hoog vuur in een eetlepel arachideolie.
7. Kruid met peper en zout en voeg hierbij de balsamicosaus.
8. Meng mosterd en mayonaise.
9. Beleg de broodjes met mosterdmayonaise, sla, burger en shiitakes.

WIJNTIP: Pueblo Viejo, Rioja Crianza 2007, Spanje.
Bij Makro, 4,79 euro.

Gebraden kip
Nodig (4 stuks)

Burger
- 4 kippenbouten (of 700 g gebraden kippenvlees)
- 1 kl korianderbolletjes
- 1 kl tandoorikruiden
- 1 kl sechuanpeper
- 1 kl paprikapoeder
- 1 kl suiker
- 1 teentje knoflook
- 4 eetl olijfolie

Garnituur
- 4 bruine broodjes
- 1 komkommer
- 4 eetl Griekse yoghurt
- 1 rode ui
- Peper en zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Maal de gedroogde kruiden, specerijen, suiker en knoflook fijn in de keukenrobot en voeg de olijfolie toe. Wrijf de kip hiermee in.
2. Braad de kip gedurende 30 minuten in de oven.
3. Was de komkommer en rasp deze grof. Bestrooi met een beetje zout en leg deze in een vergiet gedurende 30 minuten.
4. Knijp de komkommer uit en meng met de yoghurt. Kruid met peper.
5. Stel de burger samen. Snij de rode ui in ringen. Haal de kip uit de oven en haal het vlees van het bot. Lepel wat tzatziki tussen elk broodje en verdeel hierover de kip. Werk af met rode ui.

WIJNTIP: Catarratto Cahrdonnay 2009,Capo Soprano,
Sicilië. Bij Makro, 5,69 euro.

Linzen met hummus & ketchup
Nodig (4 stuks)

Burger
- 800 g gekookte groene linzen
- 3 teentjes knoflook
- 4 eieren
- 8 el broodkruim
- 6 kl tandoorikruiden
- peper en zout
- 1 el olijfolie

Garnituur
- 4 witte broodjes
- 6 el hummus
- tomatenketchup
- Kropsla

Bereiding
1. Hak de linzen nadat ze goed zijn uitgelekt samen met de knoflook in een blender. Maar niet te lang, zodat er nog wat structuur van de linzen overblijft.
2. Voeg hierbij de eieren, het broodkruim en de tandoorikruiden.
3. Kruid met peper en zout en roer goed om.
4. Vorm 4 burgers en bak deze in olijfolie goudbruin en krokant.
5. Stel de burgers samen. Snij de broodjes in twee en beleg met een goede laag hummus, de kropsla, de burger en de ketchup.