De Nederlander Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) is na de negende etappe van de Ronde van Frankrijk naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij opgelapt met maar liefst 33 hechtingen. De leider in het bergklassement kwam op bizarre wijze ten val terwijl hij in de kopgroep reed. Een auto reed Juan Antonio Flecha aan waardoor Hoogerland in de hekken terecht kwam.

Hoogerland, die wel de bolletjestrui pakte, stond huilend aan de finish. 'Ik ben blij dat ik nog leef. Een Zeeuw krijgen ze niet kapot.' In het ziekenhuis moest de linkerbil van Hoogerland elf keer gehecht worden. Zowel in de linker- als de rechterkuit gingen ook elf hechtingen. Daarnaast liep Nederlander tientallen snijwonden op, waarvan drie diepe.

Prikkeldraad

Ploegleider Michel Cornelisse had zich verwond toen hij Hoogerland moest losmaken uit het prikkeldraad. 'Ik heb hem eruit moeten snijden. Johnny heeft diepe snijwonden in kuit en bil. Ik heb niet precies gezien wat er gebeurd is. We zijn enorm teleurgesteld. We waren niet kansloos voor de ritzege. Dit is de Tour, maar dit is ook waanzin', concludeerde Cornelisse.

'Het is verschrikkelijk wat Johnny heeft meegemaakt', aldus een boze ploegleider Hilaire Van der Schueren. 'Het plan was alweer perfect uitgewerkt en uitgevoerd en dan maak je dit mee. Samen met Team Sky gaan we ons beraden welke stappen we moeten ondernemen. We zijn alvast uitgenodigd bij de Tourdirectie, ik ben benieuwd wat ze te zeggen zullen hebben.'

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig