13 alcoholvrije zomerglaasjes
Cocktails Foto: Cocktails
Zin in een verfrissend, zomers drankje, even genoeg van alle alcohol, maar plat water of frisdrank weet u niet langer te boeien? Wij bieden u dertien alcoholvrije alternatieven aan. Verras uzelf en uw gasten met gezonde, zomerse originaliteit in een glas.

PAW PAW SMASH

Het gaat hier niet om pop art, maar om een heerlijk zomers drankje dat steunt op papajasap.
Wat heb je nodig? IJsblokjes, 5/10 papajasap, 3/10 mangosap, 1/10 sap van groene citroenen, 1/10 passievruchtensiroop, ijskoude ginger ale en de onvermijdelijke cocktailshaker.
Beginnen doe je door het papajasap, mangosap en citroensap te mengen in de cocktailshaker, waarna je er de passievruchtensiroop aan toevoegt, even roert en het geheel aanlengt met enkele ijsblokjes. Je giet alles in een cocktailglas en dat tot enkele centimeters onder de bovenrand. Voeg er naar smaak wat ginger ale aan toe, en je cocktail is klaar, eventueel afgewerkt met een schijfje papaja op de glasrand.
Ontdek met deze cocktail hoe verduiveld lekker die relatief onbekende vruchten eigenlijk zijn. Bovendien is papaja goed voor de spijsvertering en de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ideaal dus voor een gezellig avondje zonder buikgerommel!

COCO RICO

Deze cocktail heeft bitter weinig te maken met het Zomergemse uitgaansleven, noch met het gelijknamige vakantiedorp in het Oosten van Swaziland. Het gaat om een zoet, fruitig sapje, vol met vitaminen en mineralen.
Wat heb je nodig? Je cocktailshaker, 1/2 kokosmelk, 1/2 mangosap, enkele scheutjes limoensap en heel wat crushed ice.
Je cocktailshaker vul je voor de helft met ijs en je doet er de kokosmelk, het mangosap en enkele citroensapscheutjes bij. Je schudt het geheel grondig dooreen en je schenkt het uit in een cocktailglas. Daarbij voeg je nogmaals een flinke lepel crushed ice. Je glas kan je garneren met snippertjes limoenschil en geraspte cocos. Het geheel laat zich het best drinken met een rietje.
Gebruik hiervoor fruit dat zo vers mogelijk is. Je zult zien dat je huid, hart en liefdesleven er profijt uit halen.

PINK PARADISE

De heren even het huis uit gekregen, dames? Get together en vier een knaller van een alcoholvrije ladies night met deze cocktail.
Wat heb je nodig per glas? 6 cl Lipton Ice Tea Perzik, 8 cl veenbessensap, enkele schijfjes limoen, een schijfje citroen en ijsblokjes.
Elk glas dop je om te beginnen met de bovenrand in wat eiwit en vervolgens in suiker. Het glas vullen doe je met de ijsblokjes en daarover giet je de Ice Tea en het veenbessensap. Daar voeg je enkele schijfjes limoen aan toe, die je plet en vervolgens door het geheel roert.
Decoreren kan je doen met een schijfje citroen op de glasrand en eventueel met een parasolletje. Welke ladies night heeft voortaan nog alcohol nodig?

BABY PIÑA COLADA

Zin om het op deze babyborrel wat beschaafder te houden dan de met alcohol overgoten vorige editie? Daar is deze op ananas gebaseerde cocktail meer dan geschikt voor.
Wat heb je nodig per glas? 16 cl ananassap, 4 cl kokossiroop, 2 cl room, een schijfje ananas en een mixer.
Gooi alle ingrediënten in de mixer en laat die eens goed draaien. In een longdrinkglas doe je alvast enkele ijsblokjes en daar giet je de mix overheen. Steek als decoratie een stukje ananas op de rand van het glas en serveer het drankje met een rietje.
Laat deze cocktail je inspireren tot een Zuid-Amerikaans geboortelijstje, en met wat geluk reis je op kosten van je genodigden met de pasgeborene richting Belize.

FLIRT ON THE BEACH

Voor mensen die niet even hard van stapel willen lopen als de Vengaboys in de jaren ’90, is er deze oersimpele cocktail.
Wat heb je nodig? 1/3 grapefruitsap, 1/3 sinaasappelsap, 1/3 veenbessensap en opnieuw wat crushed ice.
Elk glas vul je volledig met crushed ice en daar voeg je simpelweg de drie verschillende sappen aan toe. Een rietje en een parasolletje vervolledigen het geheel.
Aan te raden en uiterst gezellig is het om deze cocktail in een groot glas te serveren. Voor elke drinker een rietje en met z’n allen rond de tafel!

SWEET HONEY

Mensen die van zoetigheid houden, vinden hier hun gading. Mensen die graag met dingen schudden – ze bestaan – al helemaal.
Wat heb je nodig? 10 cl druivensap van witte druiven, 4 cl citroensap, 2 cl frambozensiroop, 4 cl vloeibare honing, crushed ice en een cocktailshaker.
Om te beginnen, vul je de cocktailshaker met het ijs. Je giet er het druivensap en het citroensap over en je schudt het geheel een eerste keer flink dooreen. Vervolgens voeg je er de honing en frambozensiroop aan toe en schud je het goedje opnieuw flink dooreen.
Serveren doe je zonder ijs en best zo rap mogelijk. Uitdrinken doe je op het gemak en met een goed gemoed.

STRAWBERRY KISS

Zoetekauwen die even genoeg hebben van bovenstaande cocktail, kunnen deze als alternatief voorschotelen.
Wat heb je nodig voor een glas? 4 rijpe aardbeien, goed gewassen en ontdaan van overbodig groen, 8 cl bananensiroop, 4 cl perziksiroop, 2 cl room, 4 ijsblokjes en een mixer.
Drie van de vier aardbeien doe je in je mixer en daar giet je de siropen en room over. Je voegt er de ijsblokjes aan toe en dan laat je de mixer een minuutje z’n werk doen. Het resultaat doe je in een longdrinkglas en op de rand van dat glas schuif je de vierde aardbei.
Zomerse zoetigheid in een glas, ideaal om te serveren bij voorgenomen eerste romantische avances.

SUMMER BREEZE

Geen cocktail die het heerlijke gevoel van een zacht, zomers windje beter in een glas kan vatten dan dit exotisch exemplaar.
Wat heb je nodig voor een glas? Een cocktailshaker, 8 cl sinaasappelsap, 4 cl ananassap, 2 cl grenadinesiroop, 2 cl room, 2 cl citroensap en 2 cl siroop van een passievrucht als de maracuja.
Deze cocktail maak je op de meest gemakkelijke der manieren: alle ingrediënten in de cocktailshaker, even goed schudden, uitgieten in een glas en serveren met een rietje.
Neem als serveertip mee dat het glas best ijsgekoeld is. Je zet het dus voor het vullen best even – niet te lang – in een diepvriezer. We garanderen een zeer bijzondere drinksensatie.

CRANBERRY BUBBLES

Wie zegt dat een alcoholvrije cocktail niet keurig kan sprankelen, heeft het mis. Dat bewijst deze cocktail.
Wat heb je nodig voor een glas? 10 cl veenbessensap, 3 eetlepels sinaasappelsap, 2 schijfjes sinaasappel en spuitwater.
Je neemt voor deze cocktail een hoog glas waarin je om te beginnen het veenbessensap en sinaasappelsap giet. Je voegt er de schijfjes sinaasappel aan toe en vlak voor opdienen vul je het glas verder met spuitwater.
De intensiteit van de bubbels kies je zelf. Spa bruis bestaat immers in verschillende kleuren. Zo ook de rietjes, trouwens, waarmee je deze cocktail zou kunnen serveren.

SANGRIA SIN ALCOHOL

Een weinig tot de verbeelding sprekende cocktailnaam voor een drankje dat er voor de verandering niet voor zal zorgen dat gasten op een zomerbarbecue al na het aperitief met evenwichtsproblemen kampen.
Wat heb je nodig voor een kan? 2 à 3 eetlepels suiker, 1 groot glas sinaasappelsap, 1 sinaasappel, 1 citroen in blokjes, 1 appel of 1 perzik in blokjes, 1 liter druivensap en een halve liter bruisend bronwater.
Meng om te beginnen het sinaasappelsap met de suiker en het druivensap in een grote kan. Doe het fruit erbij en roer tot de suiker opgelost is. Laat de kan afkoelen in de koelkast en doe er vlak voor het serveren het bronwater bij.
Het is eindeloos variëren bij deze sangria, waarbij je kan experimenteren met alle soorten en vormen van fruit.

VIRGIN BELLINI

Hou je geen barbecue, maar een brunch of picknick, dan is deze cocktail misschien net iets beter gepast.
Wat heb je nodig? 1 theelepel grenadine, 3/8 perziknectar, 1/8 citroensap en 4/8 spuitwater.
Veel moeite heb je niet met de bereiding, want opnieuw heb je alles maar samen te voegen en te roeren. Serveren doe je best in een champagneglas.
Een brunch of picknick leent zich echter niet altijd tot het gebruik van kostbaar kristal. Gelukkig smaakt deze cocktail net zo goed uit een plastieken bekertje.

VIRGIN MARY

Een avondje (te) flink doorgezakt met ‘boze stiefzus’ Bloody Mary? Dan zal dit experimenteel drankje een geweldig anti-katermiddel voor je zijn.
Wat heb je nodig? 150 ml tomatensap, 30 ml vers citroensap, 1 à 2 scheutjes Worcestershire sauce, 1 à 2 druppels tabasco, zout, zwarte peper en 1 selderijstengel.
Voeg alle sappen tezamen in een met flink wat ijs gevuld longdrinkglas. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en serveer het goedje met een selderijstengel.
Aan allen die vol afschuw de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van de ingrediëntenlijst, raden we aan om het te proberen – liefst in de ideale, morning after omstandigheden. Ervaar hoe uw donderwolk zich omtovert tot staalblauwe hemel.

TRIPLE MELON

Meloenkenners en -liefhebbers krijgen met deze cocktail een waar Holy Grail-moment.
Wat heb je nodig voor vier personen? 4 dl yoghurt, 100g galiameloen, 100g kantaloepmeloen, 100g watermeloen, ijsblokjes en kersen.
Mix de yoghurt en de galiameloen om te beginnen tot een glad mengsel. Voeg hierbij de kantaloepmeloen, de watermeloen en de ijsblokjes. Het geheel mix je nog een minuut en serveer je in glazen die je decoreert met een kers.
Wie zijn gasten wil behoeden voor een overdosis meloen, of wiens winkel niet voorradig genoeg was, kan deze cocktail ook met twee meloenen maken. Schrap de watermeloen echter niet, want anders is de smaak niet raak.