Een volgwagen van France Télévisions heeft de kopgroep in de negende etappe van de Tour letterlijk uit elkaar gereden. Woensdag werd al een moto met fotograaf uit de Tour gezet omdat die de Deense kampioen Nicki Sörensen ten val had gebracht tijdens de vijfde rit.

Op goed 30 km van de streep in Saint-Flour raakte het voertuig van France Télévisions de Spanjaard Juan Antonio Flecha (Sky) toen de chauffeur de kopgroep wilde voorbijsteken.

Flecha en de Nederlander Johnny Hoogerland (Vacansoleil) werden letterlijk van de weg gereden. Hoogerland belandde in de prikkeldraad en kwam met bebloede benen over de finish. Ook Flecha kon de etappe wel uitrijden, maar kwam net als de Zeeuw op meer dan 16 minuten van ritwinnaar Luis Leon Sanchez over de finish.

De drie andere vluchters (Casar, L. L. Sanchez, Voeckler) kwamen ongeschonden uit de aanrijding.

Tourdirecteur: 'Dit is schandalig'

'We bieden onze excuses aan, aan de renners en de ploegen. Twee ongevallen veroorzaakt door de media in enkele dagen, eerst door een moto met een fotograaf, vandaag door een wagen van de televisie, dat zijn er twee te veel. Dit is schandalig', reageerde Tourdirecteur Christian Prudhomme. 

'We reden op een rechte weg. Thomas Voeckler vroeg om een stand van zaken, waarop ik via Radio Tour de andere wagens opriep plaats te maken voor de auto's van de ploegleiders. Die auto deed dat niet. Niet alleen ging de wagen niet uit de weg, maar hij reed bovendien twee van de vijf koplopers aan en had ze evengoed alle vijf kunnen raken', aldus Prudhomme.

France Télévisions biedt verontschuldigingen aan

France Télévisions heeft in een communiqué zijn verontschuldigingen aangeboden aan de renners, de ploegen en aan Amaury Sports Organisation (ASO), de organisator van de Tour de France.

'We betreuren dit incident ten zeerste en willen bijdragen aan de door ASO genomen maatregelen om de veiligheid in en rond de wedstrijd te verhogen', klinkt het.

De bewuste volgwagen werd zondag door de organisatie uit koers gezet.