Van Rompuy: 'Dat ze hun impasse zelf oplossen'
Foto: pdw
Vlaams parlementslid voor CD&V Eric Van Rompuy pikt het niet dat het falen van PS en N-VA in de onderhandelingen op zijn partij wordt afgewenteld. "Dat ze hun impasse en totale blokkering zelf oplossen. Wij zijn niet gek om nu te gaan depanneren", schrijft hij zondag op zijn website.

 De christendemocratische backbencher vreest dat N-VA-kopman Bart De Wever op de Vlaamse feestdag "de absolute vedette" zal zijn, terwijl ook hij met lege handen staat.

Voor Van Rompuy wordt deze 11 juli een Vlaamse feestdag in mineur. "Wat valt er immers te vieren? Geen grote staatshervorming, geen Copernicaanse omwenteling, geen New Deal, geen Big Bang, geen splitsing van BHV, geen fiscale autonomie, geen uitvoering van de vijf Vlaamse resoluties van 1999", somt de CD&V'er het mistroostige lijstje op.

De schuld ligt in zijn ogen bij PS en N-VA. "Het koningskoppel is al gescheiden voor het getrouwd is", hekelt hij. "Vorig jaar stonden Di Rupo en De Wever te blinken op het stadhuis in Brussel als de makers van het nieuwe België. Ik verwacht Di Rupo maandag niet meer op het Brusselse stadhuis om met ons de Vlaamse feestdag te vieren."

Op zijn blog haalt Van Rompuy ook zijn bespiegelingen over de Vlaamse feestdag van 2010 nog eens van onder het stof. CD&V had toen net zware klappen gekregen in verkiezingen die PS en N-VA als gangmakers hadden aangewezen. De CD&V'er schreef dat zijn partij zich bescheiden moest opstellen, maar wel een eigen mening moest behouden.

"Wij zullen voor onszelf wel bepalen hoe hoog de lat moet liggen", pende de christendemocraat neer. "CD&V moet pogen een bepalende rol te blijven spelen in de verdere uitbouw van Vlaanderen en de Vlaamse autonomie. Dat is haar bestaansreden." Intussen krijgt CD&V echter opnieuw het verwijt slechts achter N-VA aan te hollen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in