Jurgen Van den Broeck moest opgeven in de Tour na een zware val in de negende etappe. 'Hij liep een breuk aan het schouderblad en een partiële klaplong op', aldus ploegdokter Els Lemmens. 'Uit röntgenfoto's is ook gebleken dat Jurgen twee gebroken ribben heeft', zegt vriendin Femke die bij de renner in het ziekenhuis is.

De kopman van Omega Pharma-Lotto kwam op zowat 100 km van de streep in de afdaling van de tweede beklimming van de dag, de Col de Pas de Peyrol, ten val en kon niet meer verder. 

Van den Broeck eindigde in de Tour 2010 als vijfde en had voor dit jaar uitgesproken podiumambities. Na acht ritten stond hij twaalfde op 39 seconden van leider Thor Hushovd.

Ploegdokter Els Lemmens kon al met Jurgen, die waarschijnlijk moet overnachten in het ziekenhuis van Aurillac, spreken. 'Jurgen was de hele tijd bij bewustzijn. Hij herinnert zich dus nog goed wat er allemaal gebeurd is. Een renner voor hem viel, waardoor hij ook in de valpartij betrokken raakte. Hij vloog over de balustrade, raakte enkele rotsblokken en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand.'

'Hij slaagde erin om weer naar boven te klauteren en, hoewel hij veel pijn had, besloot hij voort te rijden. Maar zodra hij op zijn fiets zat, kon hij niet meer ademen en moest hij dus stoppen', aldus de ploegdokter. 

Breuk in schouderblad en partiële klaplong

Bij de val liep Van den Broeck een breuk in het schouderblad en een partiële klaplong op. 'Hij moest ook gehecht worden. Hij had namelijk ook schaafwonden in de nek en aan zijn been', zegt Lemmens. 

'Jurgen kan momenteel niet genoeg zuurstof opnemen door de klaplong. De dokters zullen hem daarvoor nog een tijdje onder controle houden. Betert het niet, dan moet er nog een extra ingreep uitgevoerd worden', besluit de ploegdokter die er wel zeker van is dat alle verwondingen perfect zullen genezen. 'Maar het is nu nog te vroeg om in te schatten hoe lang zijn revalidatie zal duren.'

Ook Vinokourov, Willems en Zabriskie vallen uit

Ook Vinokourov viel tijdens de afdaling van de Pas de Peyrol en moest door zijn ploegmaats uit een ravijn gehaald worden. Hij kon daarna niet meer verder.

Met Vino vielen nog verschillende andere renners, onder wie Frederik Willems (Omega Pharma-Lotto). Ook Willems gaf op met een sleutelbeenbreuk en David Zabriskie (Garmin-Cervelo) stapte af met een polsbreuk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in