Luis Leon Sanchez heeft de negende etappe van de Tour gewonnen, voor medevluchter Thomas Voeckler, die de gele trui overneemt van Thor Hushovd. De rit werd overschaduwd door de opgaves van Jurgen Van den Broeck en Alexandre Vinokourov.

De negende rit voerde de renners over 208 kilometer van Issoire naar Saint-Flour. Een etappe voor aanvallers, maar pas na 44 kilometer en op de eerste beklimming van de dag, de Côte de Massiac (3de categorie), brak Thomas Voeckler de koers open.

Er vormde zich een kopgroep van zes met een hoog slaagpercentage, want vier renners wonnen eerder al een etappe in de Tour: Thomas Voeckler, Sandy Casar, Juan Antonio Flecha en Luis Sanchez. De twee Nederlanders Niki Terpstra en Johnny Hoogerland haakten slim hun wagonnetje aan bij deze ervaren trein.

Zware val

Na 100 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een zware val. De Kazach Alexandre Vinkourov viel zelfs enkele meters lager in een ravijn en ook onze landgenoot Frederik Willems bleef verweesd zitten op het asfalt. Beide renners gaven even later op.

Ook de Belgische tourhoop Jurgen Van den Broeck was bij deze val betrokken. Hij hervatte nog even, maar moest even later ook afstappen en opgeven. In één klap verlieten twee outsiders de koers.

Aangedaan door de vele valpartijen en opgaves neutraliseerde het peloton onder aanvoering van Philippe Gilbert en Fabian Cancellara even de koers. Na een tiental kilometers werd de koers echter weer hervat. 

Wagen rijdt Flecha omver

Vooraan moest Terpstra afhaken, maar met Voeckler als motor en dankzij de wapenstilstand in het peloton liep de voorsprong van de vijf maximaal op tot meer dan zeven minuten. De Franse ex-kampioen reed heel de rit virtueel in het geel en wilde die trui ook effectief overnemen van Thor Hushovd. Wat hem uiteindelijk ook zou lukken.

De kopgroep werd evenwel op dramatische wijze uitgedund: Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha vielen letterlijk weg.

Een wagen van de Franse televisie reed Flecha domweg onderuit, Hoogerland (met de bolletjestrui al op zak) werd zo in de prikkeldraad gekatapulteerd. De twee hervatten als bij wonder hun weg, maar werden wel genadeloos voorbijgestoken door het peloton. Ze kregen na afloop van de rit de (troost)prijs voor strijdvaardigheid.

Frankrijk mocht met Voeckler en Casar hopen op een eerste ritzege deze Tour, maar het was Luis Sanchez die in de lastige laatste kilometer makkelijk afstand nam van zijn medevluchters. Met het geel heeft Voeckler - en het gastland - evenwel reden genoeg om tevreden te zijn. In 2004 reed Voeckler ook al eens in het geel.

Gilbert vergroot voorsprong

Philippe Gilbert deed zondag een goede zaak in het puntenklassement. Hij won makkelijk de tussensprint van de achtervolgende grote groep en was ook de beste in de pelotonsprint aan de meet. Die groene trui wordt nu het hoofddoel van Omega Pharma-Lotto, temeer omdat sprinters als Thor Hushovd en Mark Cavendish zondag niet meededen in de tussen- en pelotonsprint.

Herbeleef hier de hallucinante rit

Uitslag:
1 Luis Leon SANCHEZ
2 Thomas VOECKLER
3 Sandy CASAR
4 Philippe GILBERT
5 Peter VELITS
6 Cadel EVANS
7 Andy SCHLECK
8 Tony MARTIN
9 Fränk SCHLECK
10 Damiano CUNEGO

Bekijk hier de volledige uitslag
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in