'Di Rupo moet nota herschrijven'
Foto: REUTERS
Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat de formateursnota van Elio Di Rupo herschreven wordt, omdat die voor hem nu geen basis kan vormen voor onderhandelingen.

Dat zei de CD&V-kopman aan de redacties van VRT en vtm. De vraag of met een herschreven tekst ook zonder N-VA gepraat kan worden, ontweek hij. Voor Peeters gaat het in de eerste plaats om het binnenhalen van een grote staatshervorming, 'niet om wie we lossen of zouden voorbijsteken'.

Peeters betwijfelt of het zinvol is om nu onderhandelingen te starten. 'Voortpraten heeft weinig toegevoegde waarde, wanneer men niet weet waarover men gaat praten en zeker niet wanneer de 'ja, maars' zo verschillend worden ingevuld en zo vet wordt ingekleurd', aldus nog de minister-president.

In het interview op VRT gaf hij aan dat zijn partij 'zeer duidelijk een aantal problemen heeft met de tekst. 'Het is aan Elio Di Rupo om ervoor te zorgen dat er een tekst op tafel ligt waarvan de belangrijkste partijen aan beide kanten willen over onderhandelen'.

Tijdens de 'bezinningsperiode' die de koning heeft ingelast, moet de formateur alle argumenten tegen de nota grondig bekijken, en zien in welke mate de tekst moet worden bijgestuurd, aldus Peeters.

Hij vraagt ook dat Di Rupo meer cijfers geeft over zijn berekeningen. 'In Vlaanderen hebben we een inspanning van 2 miljard euro gedaan om onze begroting in evenwicht te krijgen. Als daar tegen 2015 nog 2,6 mijlard euro bij moet, dan heb ik daar serieuze vragen bij. Daar moet heel wat bijkomend cijfermateriaal worden voor aangereikt Det zijn die elementen die een formateur zich eigen moet maken.'