Twee van de Belgische actievoerders van de actie "Welkom in Palestina" zijn zondagmorgen om 5 uur geland op de luchthaven van Zaventem. Zo'n 38 andere Belgische activisten zitten nog steeds opgesloten in twee verschillende detentiecentra in Israël. Ze vechten het inreisverbod aan, en werden door de Israëlische autoriteiten aangehouden.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigt de terugkeer van de twee. Hun terugkeer was aangekondigd. De actievoerders maken deel uit van een internationale groep die de blokkade van de Gazastrook wil aanklagen. Alles samen zitten nog 118 activisten opgesloten in Israël. Ze zitten verspreid over de gevangenis van Beersheva en die in Ramleh, bij Tel Aviv.

"We hopen hen binnen de 48 uur terug naar huis te sturen. Dat zal ook afhangen van de beschikbare plaatsen op vluchten naar Europa", verklaarde een woordvoerster van de regering.

Volgens woordvoerster Farida Aarrass van het actiecomité zijn een drietal Belgen er wel in geslaagd om de Palestijnse gebieden te bereiken, wat het uiteindelijke doel was van hun actie.