Wetstraat in shock
Foto: rr
Een tijdelijke regering, nieuwe informele contacten tussen Di Rupo en De Wever of toch maar verkiezingen... De Wetstraat zoekt een uitweg uit de crisis. CD&V legt de bal in het kamp van N-VA. Maar eerst is het aan de koning.

Elio Di Rupo trekt straks naar de koning en biedt hoogstwaarschijnlijk zijn ontslag aan. 'Als de N-VA geen ja zegt, is het verhaal ten einde', herhaalde hij deze week uitentreuren.

Zelf wou Di Rupo nog geen commentaar kwijt over de afwijzing. Zijn partijgenote Onkelinx deed dat wel. Naast striemende kritiek op de N-VA, liet ze verstaan te hopen op onderhandelingen zonder N-VA.

Ook aan Vlaamse kant hopen onder meer SP.A en Groen! op onderhandelingen zonder N-VA. Alleen wil CD&V daar niet aan beginnen. Zonder N-VA én zonder CD&V, is haast onmogelijk. Zo'n regering heeft geen meerderheid aan Vlaamse zijde.

Velen kijken nu naar CD&V en hopen dat die partij zonder N-VA aan tafel wil.

CD&V wil dat niet. Die partij kijkt naar N-VA en hoopt dat er toch informele contacten kunnen komen tussen N-VA en PS. Onder meer fractieleider Servais Verherstraeten speculeerde daarop tijdens De Ochtend

Rik Torfs zei in hetzelfde programma nog duidelijker: 'wie zegt dat hij de tekst niet meer rechtkrijgt, geeft aan dat hij een zwak onderhandelaar is'.

Torfs zei ook: 'Er is al vaak gezegd dat het momentum voorbij is. Eigen daaraan is dat er dan een nieuw momentum komt. Wat mij betreft moeten we doorgaan tot het bittere einde.'

Het is duidelijk dat CD&V niet zit te wachten op nieuwe verkiezingen. De partij is daar niet bang van om zichzelf, zegt ze, de partij is wel bang voor de chaos die dan ontstaat en de reactie van de economische markten daarop. 'Het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven, zal zonder de steun van CD&V moeten gebeuren', stelde Verherstraeten vanmorgen onomwonden.

Voor verkiezingen is een meerderheid in het parlement nodig. Het is zelfs onzeker of dat scenario überhaupt wel mogelijk is. Er moet in het parlement een meerderheid worden gevonden om datzelfde parlement te ontbinden. Die is er niet. Al denkt Johan Vande lanotte (SP.A) dat de partijen die nu het meest met mekaar van mening verschillen, mekaar daar gaan vinden.

Intussen is het meest waarschijnlijke dat de regering-Leterme in lopende zaken voortdoet. Een nieuw koninklijk initiatief met een opdracht voor Leterme om toch de begroting voor volgend jaar op te stellen, ligt dan in het verschiet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig