Bikkembergs moet maar 1 miljoen betalen voor belastingfraude
Foto: BELGA
De bedrijven rond de Belgische modeontwerper Dirk Bikkembergs hebben het verschuldigde bedrag voor belastingfraude in Italië drastisch zien verminderen. De som werd door de rechter in beroep teruggebracht van 130 miljoen euro tot 1 miljoen.

Dat staat in een persbericht van een van de betrokken ondernemingen, International Fashion Factors. In eerste aanleg hing Bikkembergs nog een boete van 75 miljoen euro boven het hoofd. Die is 'buiten proportie', oordeelt het hof van beroep van Ancona nu.

Concreet werd de groep rond Bikkembergs ervan beschuldigd tussen 2002 en 2006 een systeem op poten te hebben gezet waarbij inkomsten van Italië naar Luxemburg werden gesluisd. Via het Italiaanse productiebedrijf 22srl werden afgewerkte producten doorverkocht aan International Fashion Factors, de Luxemburgse handelsvennootschap van Bikkembergs.

De fraude werd geraamd op meer dan 100 miljoen euro. Vorig jaar veroordeelde de rechter in eerste aanleg de groep tot een boete van zo'n 75 miljoen euro.

De overwinning smaakt 'bitterzoet', luidt het dinsdag in het persbericht, want het modehuis International Heroes Group moest zijn activiteiten stopzetten. Zo'n 65 mensen verloren hun baan. De merknaam Bikkembergs kwam eerder dit jaar in Italiaanse handen en blijft dus voortbestaan.