Ratingbureau Moody's heeft zijn rating voor Portugal fors verlaagd. Portugal krijgt van Moody's nu het label 'junk'. De verwachtingen zijn bovendien negatief.

Het ratingbureau Moody's heeft dinsdag de kredietrating van Portugal verlaagd van Baa1 naar Ba2. Dat is een verlaging met vier stappen. Het bureau denkt dat het risico dat het land een tweede reddingspakket zal moeten aanvragen, sterk is toegenomen. Moody's vreest ook dat Portugal zijn schulden niet zal kunnen afbouwen zoals beloofd tegenover Europa en het IMF. 

Speculatief

De rating van Portugal werd verlaagd tot het niveau Ba2, wat neerkomt op rommelstatus. Het land zou zijn verplichtingen nog kunnen nakomen, maar investeringen in Portugees staatspapier worden toch bestempeld als 'speculatief'.

Bovendien sluit Moody's een verdere ratingverlaging niet uit.

In ruil voor 78 miljard euro internationale steun, beloofde Portugal de volgende drie jaar een rigoureus besparingsprogramma door te voeren. Het land zou zijn tekort van 9,1 procent van het bbp in 2010 moeten terugdringen tot 5,9 procent dit jaar en 3 procent in 2013.

Griekenland

Recent kreeg Griekenland de laagste kredietrating ter wereld. Het land kan geen geld meer lenen op de internationale markten en moet dus een beroep doen op steun van Europa en het IMF om zijn schulden te herfinancieren. Ook Ierland moest een beroep doen op internationale hulp.