Maddens voorspelt 'ja met grote maar' bij N-VA
Bart Maddens Foto: edm
Politicoloog Bart Maddens denkt dat de formateursnota van Elio Di Rupo om tal van redenen 'imbuvable' is voor de N-VA. Toch denkt hij niet dat de partij van Bart De Wever de nota zomaar zal afschieten.

'De partij zal bijna verplicht zijn om 'ja, maar' te zeggen tegen de nota. Maar het zal wel een 'ja, MAAR' moeten zijn, naar het voorbeeld van de Franstalige reacties op de nota-vande Lanotte', zegt hij in een opiniestuk dat woensdag in De Tijd staat en duidde hij in De Ochtend op Radio 1.

Maddens stelde vast dat de nota door de media goed onthaald is en dat de kritiek dat Di Rupo niet wou springen niet meer opgaat. 'Daarom kan de N-VA niet radicaal 'nee' zeggen, anders worden ze als een radicale pretbederver beschouwd.'

Bart Maddens, politicoloog die met zijn 'maddensdoctrine' (de Vlamingen moeten niets vragen tot de Franstaligen met iets zelf over de brug komen, nvdr) navolging vond bij de N-VA bij de regionale verkiezingen van 2009, heeft geen hoge pet op van de voorstellen van Di Rupo.

In het communautaire luik van de nota staat niet veel nieuws in vergelijking met de nota van Johan Vande Lanotte (SP.A), vindt hij. 'Alleen werden er een aantal anti-Vlaamse voorstellen aan toegevoegd. Als de nota-Vande Lanotte al 'imbuvable' was voor de Vlaamsgezinden, dan is de nota-Di Rupo dat in het kwadraat', zegt hij.

Onverteerbare elementen in de nota zijn voor Maddens de herfinanciering voor Brussel, de versoepelde taalwetgeving en de regeling rond BHV. 

'De federale kieskring is een bijkomende prijs die de Vlamingen moeten betalen, waardoor de splitsing wat minder proper wordt', zegt hij over het dossier BHV. 'Door die federale kieskring kunnen de Franstaligen in Vlaams-Brabant en in feite in heel Vlaanderen kunnen blijven stemmen op hun Franstalige boegbeelden.'

De lijst van over te dragen bevoegdheden lijkt dan wel indrukwekkend, maar is het volgens Maddens niet.

De politicoloog heeft ook nog bedenkingen bij de haalbaarheid van de staatshervorming. 'Er is al een jaar weg van de legislatuur, is er nog tijd over? Voor zo'n grondige staatshervorming heb je veel tijd nodig. Die moet nog in wetten gegoten worden. En men is er nog niet, er moet nog onderhandeld worden.'