Het aantal verkeersslachtoffers op de Belgische wegen is vorig jaar met twaalf procent gedaald tot 76 doden per één miljoen inwoners. In de hele Europese Unie daalde het aantal verkeersdoden met elf procent, zo blijkt uit vergelijkende statistieken die de Europese Commissie dinsdag heeft verspreid.

Vorig jaar vielen op de Belgische wegen 76 doden per één miljoen inwoners te betreuren. Op verkeersvlak blijft België op die manier het meest onveilige land van het noordwesten van Europa. Het gemiddelde voor de hele Europese Unie bedraagt 62 slachtoffers per één miljoen inwoners.

Het aantal verkeersslachtoffers blijft in de meeste landen wel systematisch verminderen. In vergelijking met 2009 daalde het aantal doden op de Belgische wegen met twaalf procent. Ook in de meeste andere EU-lidstaten viel een daling met meer dan 10 procent te noteren.

Sinds het begin van het decennium is het aantal Belgische verkeersslachtoffers met 44 procent gedaald. Ook in de rest van de Europese Unie vallen steeds minder doden op de wegen. Het aantal slachtoffers verminderde sinds 2001 met 43 procent. Zo zijn volgens bevoegd eurocommissaris Siim Kallas bijna honderdduizend mensenlevens gespaard.
De Europese Commissie lanceerde vorig jaar een nieuw actieplan met het aantal slachtoffers tegen 2020 te halveren. Het plan bevat een brede waaier aan maatregelen op nationaal en Europees niveau. Woensdag stemt het Europees Parlement alvast over een voorstel dat het makkelijker maakt om chauffeurs te bestraffen voor verkeersovertredingen die begaan zijn in andere lidstaten.