Na de inwoners van de Boutersemse deelgemeente Neervelp hebben nu ook de inwoners van de Bierbeekse deelgemeente Opvelp het bericht gekregen dat ze opnieuw leidingwater mogen drinken. Dat meldt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Enkel in delen van Oud-Heverlee en in een andere Bierbeekse deelgemeente, Lovenjoel, mag het water nog niet worden gedronken.

Sinds zaterdag mochten zowat 5.800 gezinnen uit Neervelp (Boutersem), Haasrode-Blanden (Oud-Heverlee) en Opvelp-Bierbeek-Lovenjoel (Bierbeek) geen leidingwater drinken omdat er een verontreiniging was vastgesteld. Die werd veroorzaakt door een dode duif in de watertoren van Bierbeek.

Het water dat uit de leidingen kwam, kon enkel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden zoals toilet, douchen, baden, wassen, schoonmaken. Voor andere toepassingen, in het bijzonder voor drinken, voedselbereiding en koffiezetten, moest het water minstens vijf minuten gekookt worden. Kleine kinderen, oudere en kwetsbare mensen mochten het zelfs helemaal niet drinken, ook niet als het gekookt was. De Civiele Bescherming deelde daarom een 30.000-tal waterzakjes uit.

Maandagnamiddag kwam het bericht dat de analyses van de VMW hadden uitgewezen dat er in Neervelp geen probleem meer was met het leidingwater. Dinsdagmiddag kwam hetzelfde bericht voor Opvelp. In Haasrode-Blanden (Oud-Heverlee) en Lovenjoel (Bierbeek) blijven de voorzorgsmaatregelen voorlopig wel nog van kracht.