Tien tips om lichter te reizen
Foto: shutterstock
Neem je gemiddeld zestien paar schoenen mee voor een weekje strand of gaan jullie al jaren met de auto op reis omdat de bagagekosten het halve vakantiebudget opslorpen? Met deze tien tips verdrink je niet meer in je bagage voor je vertrekt.

1. Een gedetailleerd lijstje waar enkele weken over nagedacht is, vormt de beste verdediging tegen paniekaanvallen waarbij je plots denkt een parka nodig te hebben in Noord-Afrika of een shortje mee te nemen naar de Andes. Als je de avond voor je vertrek nog dingen toevoegt onder het motto 'voor het geval dat', ben je hopeloos verloren.

2. Wanneer je niet naar Mars vertrekt, is de kans groot dat je shampoo, douchegel en scheerschuim ook op je vakantiebestemming kan kopen. Het bespaart je gesleur met flessen die kunnen uitlopen en geeft je het perfecte excuus om bij aankomst de lokale winkels en marktjes te ontdekken.

3. Selecteer uitsluitend kleding binnen hetzelfde kleurenpatroon, zodat je al je meegebrachte stukken kan combineren. Pas op met zwart (te warm in zonnige gebieden) en legerkleuren (maken je op gevoelige bestemmingen zeer onpopulair).

4. Om het overzicht te bewaren, koop je van die handige nylon zakjes met een rits, waarin je je kleding sorteert en in de mate van het mogelijke kreukvrij houdt.

5. Stem de hoeveelheid boeken die je meesleept af op hoeveel je denkt er te kunnen lezen, niet op hoeveel je er eigenlijk zou willen lezen. Zijn het er meer dan vijf, investeer dan in een e-reader.

6. Lichte kledingstukken drogen snel en een doosje waspoeder neemt weinig bagageruimte in. Conclusie: het is niet nodig om voor elke vakantiedag twee propere T-shirts mee te nemen.

7. Kies één basisjurk die je op verschillende manieren kan combineren. Probeer liefst een exemplaar met print, waarbij kreuken en kleine vlekjes minder snel opvallen.

8. Beperk je tot drie paar schoenen: ballerina's, sandalen en hoge hakken, bergschoenen of sneakers, afhankelijk van je bestemming.

9. Zelfs wanneer de weersvoorspellingen tegenvallen, hoef je geen dikke jassen en truien mee te zeulen. Verschillende laagjes lichte kleding houden je ook warm en nemen veel minder plaats in.

10. Neem accessoires mee. Met een sjaaltje of een ketting ziet geef je je vakantiebasics een elegante touch voor 's avonds zonder dat ze veel ruimte opeisen.