Cadel Evans heeft de vierde rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Australiër van BMC sprintte op de steile Mûr-de-Bretagne een uitgedunde groep met favorieten uit het wiel. Alberto Contador kwam net te kort voor de ritzege, Gilbert moest tevreden zijn met een vijfde plaats. Hushovd finishte als zesde en blijft in het geel. Andy Schleck verloor acht seconden.

Het regende pijpenstelen bij de start in Lorient en ook onderweg zou het peloton geteisterd worden door zware regenval. Gorka Izagirre, Imanol Erviti, Blel Kadri, Jérémy Roy en Johnny Hoogerland lieten het niet aan hun hart komen en trokken al na acht kilometer in de aanval. Vijf durvers in een lange vlucht, hetzelfde scenario als maandag dus. Garmin-Cervelo liet het kopwerk aan Omega Pharma-Lotto en de mannen van Gilbert hielden de kloof steeds tussen twee en drie minuten.

Farrar wint tussensprint

Johnny Hoogerland pakte onderweg het maximum op de Côte de Laz en in de tussensprint. In de achtergrond toonde Tyler Farrar zich opnieuw de snelste in sprint om de overgebleven punten.In een saaie etappe was het wachten tot de vluchters gegrepen werden aan de voet van de gevreesde Mûr-de-Bretagne. Het spektakel op de steile slotklim maakte alles goed. Het plan van Omega Pharma-Lotto om tempo te maken tot de laatste kilometer liep gesmeerd, maar het was Alberto Contador die er als een speer vandoor ging. 

Evans vanop de kop

De aanval van de Spanjaard was echter niet snedig genoeg en ook topfavoriet Gilbert plaatste zijn demarrage. In tegenstelling tot zaterdag sloeg de Belgische kampioen geen beslissende kloof en een select kransje klimmers sprintte om de bloemen. Cadel Evans ging van ver aan en hield op de streep nog net genoeg over om concurrent Contador af te houden.

Gedoodverfde winnaar Gilbert moest op zijn verjaardag tevreden zijn met een vijfde plaats, een attente Jurgen Van den Broeck eindigde negende. Thor Hushovd moest even lossen op de slotklim maar slaagde er toch in om geen seconde prijs te geven en blijft dus in het geel. Andy Schleck gaf net zoals een sterke Dries Devenyns acht seconden toe.

Top 10

1 Evans Cadel BMC 4u11'39"
2 Contador Alberto SBS
3 Vinokourov Alexandre AST
4 Uran Rigoberto SKY
5 Gilbert Philippe OLO
6 Hushovd Thor GRM
7 Schleck Fränk LEO
8 Sanchez Samuel EUS
9 Van den Broeck Jurgen OLO
10 Klöden Andreas RSH

Bekijk de volledige uitslag hier.

Klassement

1 Hushovd Thor GRM 13u58'25"
2 Evans Cadel BMC 1"
3 Schleck Fränk LEO 4"
4 Millar David GRM 8"
5 Klöden Andreas RSH 10"
6 Wiggins Bradley SKY
7 Thomas Geraint SKY 12"
8 Boasson Hagen Edvald SKY
9 Schleck Andy LEO
10 Fuglsang Jacob LEO
11 Martin Tony THR 13"
12 Velits Peter THR
13 Van Garderen Tejay THR
14 Horner Christopher RSH 18"
15 Leipheimer Levi RSH
16 Brajkovic Janez RSH
17 Gesink Robert RAB 20"
18 Vinokourov Alexandre AST 32"
19 Gilbert Philippe OLO 33"
20 Van den Broeck Jurgen OLO 39"