In België worden jaarlijks 5 miljard sms'en gestuurd, maar sms'en naar nooddiensten was tot nog toe onmogelijk. Dankzij het wetsvoorstel van kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) komt daar spoedig verandering in.

Binnenkort wordt het mogelijk om in België nooddiensten per SMS te contacteren. Daar heeft de commissie Infrastructuur van de Kamer vandaag haar goedkeuring voor gegeven.

Voor ruim 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden was het tot vandaag onmogelijk om snel de nooddiensten te verwittigen, bijvoorbeeld wanneer ze bij een ongeval betrokken geraakten of slachtoffer of getuige waren van een misdrijf.

In Finland, Oostenrijk, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden is het systeem al ingevoerd. Daar verloopt ongeveer 0,5% van alle noodoproepen per SMS.

"Een telefoongesprek is in noodsituaties vaak een beter communicatiemiddel, maar een dat niet door iedereen een optie is." Het voorstel van kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) brengt daar nu eindelijk verandering in. "Minister van Quickenborne heeft het al vaak aangekondigd, maar het parlement doet het."