Lagarde begint aan opdracht als IMF-voorzitter
Foto: REUTERS
De Française Christine Lagarde neemt vandaag in Washington haar functie op van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Helemaal bovenaan haar agenda staat de kwestie Griekenland.

De 55-jarige Lagarde, tot nu minister van Financiën in Frankrijk, "wacht een goed gevuld werkprogramma", zo staat ook in het interne blad van de internationale instelling. De nieuwe directeur-generaal zal "moeilijke strategische beslissingen" moeten nemen "om de wereldwijde relance te ondersteunen en de crisis in de eurozone op te lossen".

"De wereldwijde economie wordt nog altijd dooreengeschud door de onzekerheid in Europa, de opstanden in het Midden-Oosten, de signalen dat de economie in bepaalde groeilanden oververhit raakt en de prijsstijging van basisproducten", aldus het IMF.

Maar dé absolute prioriteit voor Lagarde wordt Griekenland. De raad van bestuur van het IMF moet een van de volgende dagen de vijfde schijf hulp aan het Zuid-Europese land goedkeuren. En op langere termijn moet de instelling, samen met de Europese partners, een manier vinden om het land te financieren dat in tegenstelling tot oorspronkelijk gedacht waarschijnlijk niet zal kunnen terugkeren naar de financiële markten in 2012.

Lagarde neemt dinsdagochtend in Washington het IMF-roer in handen. Woensdag geeft ze een persconferentie.