Minderhedenforum wil 'mystery clients' inzetten tegen immodiscriminatie
Foto: Vastgoed
Het Minderhedenforum, de koepelorganisatie van etnisch-culturele minderheden, meldt dinsdag dat de vastgoedsector 'mystery clients' moet inzetten in de strijd tegen discriminatie. 'Mystery Clients' zijn potentiële klanten die undercover een immokantoor bezoeken of bellen en eventuele discriminatie in kaart brengen.

De uitzendsector startte met de inzet van mystery clients. Het Minderhedenforum vindt dat de vastgoedsector nu moet volgen.

Hiermee reageert de organisatie op de waarschuwing die een vastgoedmakelaar kreeg van zijn beroepsvereniging, het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV), nadat hij wegens discriminatie door de correctionele rechtbank veroordeeld werd. De makelaar weigerde op instructie van de eigenaar en na protest van de buren een appartement te verhuren aan een Belg van Marokkaanse origine.

Nultolerantie

Het is voor het eerst dat de beroepsvereniging zich daarover uitspreekt. Het Minderhedenforum vindt die tuchtprocedure van het BIV echter niet geloofwaardig. Naast ernstige tuchtmaatregelen vraagt de koepelorganisatie ook gerichte maatregelen om discriminatie te voorkomen. 'Nultolerantie tegen discriminatie moet de norm zijn', klinkt het.

De organisatie wil dat het BIV sterker optreedt. 'Zodra discriminatie bewezen wordt, moet de vergunning ingetrokken worden. Doen ze dit niet, dan is hun hele deontologische code een lege doos.'

'Fictieve hogere prijs'

Zelfregulering door beroepsverenigingen is nooit de enige oplossing, klinkt het nog. 'De overheden moeten zelf waken over de toepassing van de huurwet. Zo moeten lokale besturen controleren of de huurprijzen correct geafficheerd worden. Huurders met een vreemde naam worden vaak afgeschrikt met een fictieve hogere prijs.'