Dikke mannen hebben slechter sperma
Foto: shutterstock
Mannen met overgewicht hebben een lagere concentratie spermatozoïden dan mannen met een normaal gewicht, waardoor ze minder vruchtbaar zijn. Dat blijkt uit een Frans onderzoek.

Voor het onderzoek, dat eind 2010 plaatsvond, werden 1.940 mannen getest. Dokter Paul Cohen-Bacrie van onderzoekslaboratorium Eylau-Unilabs in Parijs leidde het onderzoek en stelde de resultaten gisteren voor in Stockholm.

Onder meer het volume, de concentratie spermatozoïden per mililiter, de beweeglijkheid en de vitaliteit van het sperma werden onder de loep genomen. Uit de resultaten bleek dat bij mannen met een BMI tussen 25 en 30 de concentratie spermatozoïden gemiddeld 10% lager is. Bij mannen met een BMI boven de dertig was dat 20%.

Naarmate de mannen ouder worden, blijft de concentratie hetzelfde, maar de beweeglijkheid van de spermatozoïden verminderd bij mannen met obesitas. Bij zo'n 300 patiënten kon het probleem opgelost worden door gewichtsverlies.

'We wisten al dat een vrouw die te dik of te mager is, problemen kon hebben met haar ovulatie. Maar als een koppel graag een kind wil, is ook het gewicht van de man een belangrijke factor', aldus Paul Cohen-Bacrie. 'Door een eenvoudig dieet kan men kinderen weer op een natuurlijke manier verwekken en vermijden dat de wetenschap moet tussenkomen'.