Europeanen houden portefeuille dicht
Foto: REUTERS
De Europese consumenten lijken minder vertrouwen te hebben in een goede afloop van de financiële crisis. Dat blijkt uit de kleinhandelsverkopen in mei, die ten opzichte van een maand eerder duidelijk zijn teruggevallen.

 In de 17 eurolanden ging het om een daling met 1,1 procent. op maandbasis. Het meest verontrustend zijn de cijfers uit Duitsland en Portugal, waar de verkoop met respectievelijk 2,8 en 3,1 procent terugviel.

In april was er in de eurozone nog een groei van de kleinhandelsverkopen van 0,7 procent op maandbasis. Die stijging is nu dus volledig teniet gedaan. De voorbije drie maanden namen de verkopen af met gemiddeld 0,4 procent, dat is het laagste niveau sinds 2009.


In vergelijking met een jaar geleden gaat het daling van 1,9 procent. Uit een rondvraag van Reuters bleek dat analisten daar met een daling van 0,5 procent rekening hadden gehouden.

Analisten vrezen dat er een kleine groeivertraging staat aan te komen. 'Consumenten uit de eurozone hebben blijkbaar niet veel nodig om hun uitgaven te beperken. En momenteel hebben ze ernstige zorgen over de stijgende inflatie', zegt een analist van IHS Global Insight aan Reuters.