Charles Michel (MR): 'Wij willen onderhandelen op basis van deze nota'
Foto: BELGA
MR-voorzitter Charles Michel laat weten dat zijn partij wil onderhandelen op basis van de nota van formateur Elio Di Rupo. Het partijbureau stemde unaniem in, zo klinkt het. Ook de FDF wil dus verder.

Michel is de eerste partijvoorzitter die een officieel standpunt inneemt ten opzichte van de nota van de formateur. De liberaal merkte wel op dat zijn partij nog om enkele verduidelijkingen vraagt en dat ze amendementen zal indienen en verdedigen. Het zal dan met name over 'steun voor wie werkt en het behoud van de welvaart' en over de rechten van Franstaligen gaan. 'Er zijn positieve punten, maar ook negatieve', zegt hij over de nota.

François van Hoobrouck d'Aspre, de niet-benoemde MR-burgemeester van Wezembeek-Oppem, en Damien Thiéry, de FDF'er die slechts officieus de sjerp draagt in Linkebeek, hadden de tekst van Di Rupo al afgeschoten. De eerste stelde dat het document 'niets voorstelt', de tweede vindt dat de nota '80.000 Franstaligen in de rand laat vallen'. 

Michel vindt het 'logisch, dat burgemeesters die verkozen maar niet benoemd zijn, hun mening hebben'. Hij benadrukt dat hij dan ook de rechten van de Franstaligen zal verdedigen aan de onderhandelingstafel. Maar dat zijn partij wil onderhandelen op basis van de nota van Di Rupo, is een unanieme beslissing, en dus ook die van de FDF. 'De politieke wil is aanwezig om te onderhandelen en in de komende weken of maanden een nieuwe regering te vormen.'

FDF-voorzitter Olivier Maingain beaamt dat. 'Het is nu of nooit: we moeten onderhandelen. Wij hebben wel een aantal engagementen die we moeten verdedigen en we zullen dat doen rond de onderhandelingstafel.'

Di Rupo heeft nu dus al een eerste 'ja' beet. Hij heeft alle partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen tot donderdagavond de tijd gegeven om een antwoord te geven.

De PS zelf heeft aangegeven de antwoorden van de andere partijen af te wachten. Deze ochtend liet PS-minister Paul Magnette op Radio 1 wel al uitschijnen dat de nota een goede basis is voor de Franstalige socialisten.