Grofgebekte Japanse minister van Wederopbouw stapt op
Foto: REUTERS
In Japan is de pas een week geleden benoemde minister voor Wederopbouw alweer minister af. Ryu Matsumoto is opgestapt omdat hij zich grof gedragen heeft.

Tijdens een bezoek aan het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied in het noordoosten van het land heeft Matsumoto de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders beledigd. Hij schoffeerde een gouverneur die hem te lang had laten wachten. Hij spelde hem de les en weigerde hem een hand te geven.

Daarenboven dreigde Matsumoto om niet alle getroffen dorpen hulp te verstrekken. Als de betreffende dorpen en stadjes niet zelf met goede ideeën voor de wederopbouw komen, dan kunnen ze naar hun geld fluiten, zo liet hij weten.

Matsumoto's gedwongen vertrek betekent een nieuwe klap voor premier Naoto Kan, die nu vermoedelijk weer meer onder druk komt te staan om zelf af te treden. Kan heeft veel kritiek gekregen, omdat hij na de ramp van 11 maart blijk zou hebben gegeven van gebrek aan leiderschap. Hij heeft gezegd dat hij eventueel bereid is op te stappen, maar dat hij eerst een stevige basis wil leggen voor het herstel van zijn land.