Een Frans schip dat deel uitmaakt van de vloot voor Gaza is erin geslaagd de Griekse territoriale wateren te verlaten. De Dignité Al-Karama zet koers naar het Palestijnse gebied, zo hebben de organisatoren van het collectief 'een Franse boot voor Gaza' dinsdag meegedeeld.

Het 19 meter lange schip heeft acht mensen aan boord, onder wie de extreemlinkse Franse leider Olivier Besancenot. Het bevindt zich in internationale wateren en het is tot nu toe het enige schip van de vloot die de Griekse wateren heeft kunnen verlaten.

'Het schip bevond zich niet in de haven van Piraeus (waar zich de andere schepen van de vloot bevonden, red.), het bevond zich op een andere plaats. Zo kon het de Griekse kustwacht verschalken', zei het vroegere communistische parlementslid Jean-Claude Lefort als woordvoerder van het collectief.

De Dignité Al-Karama is een pleziervaartuig dat niet geboekstaafd is bij de Griekse zeevaartautoriteiten, in tegenstelling tot de andere schepen van de vloot. Bedoeling is de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken en hulpgoederen aan te voeren.

De Franse boot heeft alle mogelijke brandstof en voedsel kunnen inslaan. Het zet koers naar Gaza, aldus Jean-Claude Lefort.