De nota is er. Wat nu?
Foto: Photo News
De onderhandelende partijen beraden zich over de nota van de formateur. De meeste partijen zouden pas woensdag of donderdag samenkomen. Di Rupo zelf wil zich dit weekend buigen over een mogelijke coalitie.

De nota van de formateur ligt er. Wat alvast opvalt is dat de onderhandelende partijen niet geneigd zijn snel commentaar te geven. Op eerdere nota's in deze formatiepoging werd alvast sneller - vaak negatief - gereageerd.

De MR heeft ondertussen al laten weten dat ze wil onderhandelen op basis van de nota. 

Het partijbestuur van Open VLD komt woensdagvoormiddag om 10.30 uur samen en nadien zal voorzitter Alexander De Croo het partijstandpunt bekendmaken. Bij Groen! hakt de politieke raad pas donderdagavond de knoop door. SP.A liet eerder al weten dat donderdagmiddag het partijbureau samenkomt.

Bij N-VA wordt de nota momenteel inhoudelijk grondig bestudeerd. Voorlopig is er nog niets gepland. Die studie loopt ook bij CD&V. De formele beslissing zou donderdag vallen, al ligt er nog niets vast.Bij cdH komt het bureau waarschijnlijk donderdag samen. Ecolo bestudeert de nota. Momenteel is nog geen formele vergadering vastgelegd.

Bij de PS is nog geen vergadering voorzien. De partij van de formateur wacht de reactie van de andere formaties af, luidt het.  Op Radio 1 stelde PS-minister Magnette vanmorgen dat het 'een moedige nota' is. 'Het werk van een formateur die er alles aan gedaan heeft om boven zijn partij uit te stijgen. Het is zeker niet de nota van de voorzitter van de PS.'
 
Di Rupo zelf wil het weekend gebruiken om zich te buigen over een mogelijke coalitie. Op de RTBF-radio vanmorgen zei hij dat hij heel duidelijk een engagement wil van de partijen. Als ze 'ja' zeggen maar zich onwillig opstellen in de onderhandelingen, zal Di Rupo daar snel komaf mee maken.