Met zijn nota stijgt formateur Elio Di Rupo boven het politieke gewoel uit, zo oordeelt de Franstalige pers, die het - net als de meeste Vlaamse commentaren - over een gedurfde en dappere nota heeft.

La Libre beschrijft de nota als een belangrijk document en vindt het "dapper" van Di Rupo. "En dit land, als het een toekomst wil, heeft nood aan durf". Di Rupo heeft volgens de krant zijn harnas van PS-voorzitter afgelegd, om zich als een echte kandidaat-premier te tonen.

De hoofdredacteur van l'Avenir vindt dat de nota van Di Rupo meer in de richting gaat van een regeringsverklaring dan van een ontwerpnota. De tekst is een compromis, vindt de krant, en van Di Rupo kan niet worden gezegd dat hij niet als een "staatsman" heeft gehandeld.

La Dernière Heure vindt de nota verbazingwekkend en wijst op het risico dat Di Rupo heeft genomen tegenover zijn electorale achterban en tegenover alle Franstaligen.

Le Soir
heeft het over een evenwichtige en moedige tekst, omdat ze iedereen pijn doet, en iedereen vraagt af te zien van taboes. De Vlaamse partijen dienen "zonder dralen" te zeggen of ze zich tevreden stellen, om de politiek een zomer vol steriele discussies te besparen.
De kranten van Sud Presse dagen de N-VA en de andere partijen uit om "ja te zeggen als ze durven". Vlaanderen moet ja durven zeggen, vinden de kranten.

L'Echo
vraagt zich af of het hart van de PS niet te erg zal bloeden als het zich zal moeten uitspreken over de voorstellen, gezien de ruk naar rechts die nodig was om de Vlaamse partijen aan boord te krijgen.