De Venezolaanse president Hugo Chavez (56) heeft maandag na zijn onverwacht snelle terugkeer uit Cuba het Venezolaanse volk toegesproken vanaf het balkon van het presidentieel paleis. Hij werd door duizenden aanhangers enthousiast toegejuicht.

Chavez verbleef in Cuba waar hij vorige maand aan een kankergezwel geopereerd werd. Zijn terugkeer is sneller dan verwacht. Terug in Caracas liet hij weten zich goed te voelen. Hij oogde sterk en strijdlustig. 'Ook deze strijd zullen we winnen', betoogde hij. In legeruniform, met een rode baret op zei hij dat hij in Cuba op de intensive care had gelegen. Hij hield een kruisbeeld omhoog en zei: 'Christus is met ons.  'Leve Venezuela, leve Fidel, leve het leven...'.

De Venezolaanse president is maandag tegen alle verwachtingen in, exact één dag voor de Venezolanen hun onafhankelijkheid vieren, vanuit Cuba teruggekeerd naar Venezuela. Hij zal de feestelijkheden volgen vanuit zijn paleis.

Castro

Fidel Castro, de voormalige Cubaanse president en goede vriend van Chavez, zegt in een essay dat hij erin gelooft dat Chavez de strijd met kanker zal winnen. Het was voor het eerst sinds meer dan een maand dat Castro nog eens een essay schreef.

'Cuba koestert een hechte en onverwoestbare vriendschap met Chavez', aldus Castro. Hij stelt dat Chavez sinds hij in 1999 aan de macht kwam vrijwel onafgebroken heeft gewerkt en dat het niet raar is dat zijn gezondheid daaronder heeft geleden.

Chavez kwam op 8 juni in Cuba aan voor een vooraf gepland bezoek. Hij onderging op 11 juni een operatie om een 'abces' aan zijn schaambeen te laten verwijderen en onderging later een tweede operatie omdat de artsen een 'zwerend kankergezwel' uit zijn schaamstreek wilden verwijderen. 

Volgens Castro is Chavez niet speciaal naar Cuba gekomen om zich te laten behandelen. 'Sommigen vinden het toeval vreemd dat zijn bezoek aan Cuba samenviel met de noodzaak van de medische behandeling', schrijft Castro, maar 'de Venezolaanse president was niet van plan medische verzorging in ons land te ontvangen'.

Onafhankelijkheid

Een mars van duizenden Venezolanen in het kader van tweehonderd jaar onafhankelijkheid is zondag uitgelopen op een grote steunbetuiging aan president Hugo Chavez. Venezuela viert een week lang dat het tweehonderd jaar geleden onafhankelijk werd van Spanje. 

In een reactie op Twitter liet Chavez weten dat hij zijn 'dagelijkse oefeningen doet en dat bad vol liefde ontvangt' van zijn aanhangers. Hij noemde dat 'het beste medicijn'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig