Brussels Airlines start in 2012 met een rechtstreekse vlucht naar de VS. Dat werd aangekondigd op een persconferentie. Welke stad men zal aanvliegen, is nog niet beslist.

De Belgische luchtvaartmaatschappij zal hiervoor een zesde langeafstandsvliegtuig, een A330, in gebruik nemen. De transatlantische uitbreiding vertegenwoordigt een investering van zo'n 15 miljoen euro en een zeventigtal banen.

De keuze voor de VS past in de ontwikkeling van Brussel als hub: een knooppunt waar passagiers kunnen overstappen op aansluitende vluchten. Nu al komt 14 procent van de passagiers op de Afrika-vluchten van Brussels Airlines uit de Verenigde Staten. 'We zien hun aantal dagelijks stijgen en vroegen ons af of we hen niet over het hele traject konden bedienen', verklaarde co-CEO Bernard Gustin.

Daarnaast is New York de grootste markt voor Brussel. 'Men kan zich afvragen of we zo een belangrijke markt zomaar kunnen laten liggen', klinkt het. Het is echter nog niet beslist of Brussels Airlines naar New York zal vliegen. Als het die stad wordt, wil men in elk geval een dagelijkse verbinding organiseren.

Brussels Airlines hoopt met de vluchten op de VS ook een beter evenwicht te realiseren tussen inkomsten uit korte- en langeafstand. Daarnaast verwacht de maatschappij met de Amerikaanse operaties te profiteren van het dollar-effect. 'Momenteel staat de US-dollar laag, maar een sterke dollar heeft een zware impact op onze resultaten. We hebben weinig dollarinkomsten, terwijl de meeste van onze kosten in die munt zijn', legt Gustin uit.