Duizenden Italianen zijn zondag slaags geraakt met de politie vanwege de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Italië en Frankrijk. Volgens de betogers verwoest de hogesnelheidslijn het gebied.

Zeker tweehonderd politieagenten raakten gewond bij de confrontaties in de Susa-vallei, ten westen van Turijn. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten gewond zijn geraakt. Zeker vijf mensen zijn opgepakt.

Volgens de politie zijn anarchisten - die zich onder de andere demonstranten zouden hebben begeven - verantwoordelijk voor het verwonden van agenten. De oproerpolitie zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. Die gooiden op hun beurt met stenen en brandbommen.

President Giorgio Napolitano veroordeelde het geweld en zei dat de politie alles op alles mag zetten om de anarchisten van de legitieme demonstranten te scheiden, onder wie bewoners van het gebied en 23 burgemeesters van de regio in het noordwesten van Italië.
Er wordt al jaren felle strijd gevoerd over de aanleg van de spoorlijn. In 2006 werd de bouw stilgelegd na protesten voor en na de Olympische Winterspelen in Turijn. Met de hervatting van de bouwwerkzaamheden deze week zijn ook de protesten weer begonnen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in