1. LVMH
De wereldleider in luxegoederen met unieke portefeuille van zowat 50 merken in 5 sectoren. Mode en leder (Louis Vuitton, Kenzo,…) en wijnen en sterke dranken (Dom Perignon, Hennessy,…) zijn goed voor ongeveer 80% van de operationele winst van de groep.
- LVMH kwam sterker uit de crisis dan de concurrenten
- Belangrijke afzet in groeilanden en meer speciaal China. Dat biedt nog een groot groeipotentieel. Tegelijk beschikt de groep over pricing power daardoor moet de groep zijn zeer hoge winstmarges kunnen behouden.
- De overname van Bulgari was een zeer belangrijke stap : daardoor verdubbelt de omvang van zijn juwelen en horloges en wordt de afdeling meteen wereldleider.
2. IBM
- Multinationale onderneming die zijn strategie met succes heeft aangepast aan de snel veranderende IT-markt
- Sterk aanwezig in de sectoren (services en software) waar de vraag nu sterk is. Daardoor zal IBM in 2011 profiteren van het herstel van de vraag bij de bedrijven, net als van de ontwikkeling van “cloud computing”.
- Het strategische plan tot 2015 lijkt haalbaar en IBM noteert lager dan zijn historische koers-winstverhouding en is ook lager gewaardeerd dan de IT sector in de VS.
3. Pernod Ricard
- Nummer 2 wereldwijd in sterke dranken en nummer 4 voor wijn en champagne
- Belangrijk marktaandeel in groeilanden en beste in China en India (bijna 40% van omzet en 15%van EBIT).
- Hoge winstmarges en heeft pricing power nadat de groep zich concentreerde op het zo hoog mogelijke positioneren van zijn merken.
4. EVS
- Wereldleider in digitale video oplossingen voor live buitenopnames voor televisie. Werkt ook aan oplossingen voor tv productie in studio’s. Groeide al tot de helft van de omzet.
- De aandelenkoers van EVS is eerder zwak de jongste maanden. Dit kan veranderen omdat bestellingen tijdens de tweede jaarhelft kunnen verrassen. In 2012 vinden immers vele belangrijke sportevenementen plaats.
5. Umicore
- Uniek gepositioneerd met verschillende ‘groene’ oplossingen. Beschikt over unieke technologie die de volgende jaren nog sterke groeikansen biedt.
- Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van 6% van de omzet en investeringen voor 10% van de omzet.
- Waardecreatie voor de aandeelhouders met een opbrengst van 17 tot 19% op het geïnvesteerde kapitaal in normale economische omstandigheden.
- Umicore kan de winst met dubbele cijfers doen groeien.
- Sterke balans en een sterke focus op kasstroom
- Met een marktkapitalisatie van 5 miljard euro en een 100 % van de aandelen in vrije handen is het bedrijf een overnamekandidaat.