Vijf maal reizen naar een klein eiland
Îles Chausey: woest en eenzaam Foto: *
Deze vijf kleine eilanden bezorgen je een buitengewoon vakantiegevoel.

1. Îles Chausey: woest en eenzaam
De Îles Chausey zijn de Franse Kanaaleilanden; ze behoren tot Normandië en vormen een archipel van maar liefst 365 eilandjes, waarvan de meeste bij vloed volledig overspoeld worden. La Grande Île is het enige eiland dat bewoond is, door een dertigtal vissers. Het is meteen ook een uniek natuurgebied. Hoewel er nauwelijks voorzieningen zijn, moet je in de zomer toch tijdig reserveren om een plaats te vinden in de enkele gîtes of in het Hôtel du Fort, het enige hotel op het eiland. Een vakantie op de Îles Chausey is bijzonder voor wie van stilte, ongerepte natuur en spectaculaire zeezichten houdt. Vanuit de havenstad Granville vertrekken in de zomer verschillende keren per dag ferry's, zodat je de eilanden ook als daguitstap vanaf de Normandische kust kunt plannen.

www.ileschausey.com
www.ville-granville.fr

2. Île-d'Yeu: gezinseiland
Een ferry brengt je het hele jaar vanaf Fromentine in de Vendée, ten zuiden van Nantes, naar het Île-d'Yeu, dat een goede twintig kilometer van de kust verwijderd ligt. Het licht golvende landschap en de aaneenschakeling van inhammen en stranden herinneren aan de Bretonse kustlijn. Enkel de noordkust van het eiland is bebouwd. Hier vind je ook de hoofdplaats Port-Joinville, een kleine havenstad met, zoals overal op het eiland, witgekalkte huisjes. Vooral tijdens de zomermaanden biedt het eiland tal van mogelijkheden om watersporten te beoefenen, te fietsen of te wandelen. Er zijn nauwelijks hotels op het Île-d'Yeu, maar tal van vakantiewoningen die ideaal zijn voor gezinnen met kinderen op zoek naar een originele, betaalbare vakantie.

www.ile-yeu.fr

3. Île de Ré: mondain
Een drie kilometer lange brug verbindt de historische stad La Rochelle met het Île de Ré, dat zich de laatste jaren tot een exclusieve vakantiebestemming ontpopt heeft. Het vlakke eiland is een groot beschermd natuurgebied dat doorkruist wordt door fietsroutes langs de oude zoutmoerassen, waar de getijden vrij spel hebben. De oude vissersdorpen hebben hun charme behouden. De hoofdplaats Saint-Martin was ooit een bastion tegen Engelse aanvallen, maar is nu een fraaie stad met tientallen winkels, galerijen, restaurants en terrasjes. Proef er de plaatselijke wijnen en de verse oesters. Logeer in het nieuwe luxueuze hotel Villa Clarisse, in het centrum van de oude stad.

www.iledre.com
www.villaclarisse.com

4. Îles de Hyères: paradijs
Porquerolles, Port-Cros en het Île du Levant vormen samen de Îles de Hyères, drie paradijselijke eilandjes in de Middellandse Zee voor de badstad Hyères. De eerste twee zijn een geliefde daguitstap voor wie aan de Franse Rivièra verblijft. Je verkent ze het gemakkelijkst op een wandel- of fietstocht. Port-Cros is een natuurpark, maar Porquerolles biedt talrijke restaurants en hotels met uitzicht op de baaien. Het Île du Levant is grotendeels verboden gebied omdat het wordt ingenomen door de Franse marine. De resterende oppervlakte is uitsluitend voor naturisten gereserveerd. Wie daar in het kleine Hôtel Le Ponant logeert, geniet van schitterende uitzichten op de Middellandse Zee en het vasteland.

www.porguerolles..com
www.portcrosparcnational.frwww.iledulevant.com.fr

5. Saint-Pierre et Miquelon: ver weg
Twee kleine eilanden langs de Canadese oostkust zijn het enige wat overgebleven is van Frankrijks koloniale verleden in Noord-Amerika. Je bent hier op duizenden kilometers van Frankrijk, maar je betaalt gewoon met de euro en de zesduizend inwoners hebben een Europees paspoort. De eilanden worden vooral bezocht door Canadezen die hier taksvrij inkopen, maar Saint-Pierre et Miquelon ontvangen steeds meer bezoekers die willen genieten van de eenzame en ruige natuurlandschappen. Een paar keer per week worden de eilanden per vliegtuig verbonden met Montréal. Een bezoek aan Saint-Pierre et Miquelon wordt dan ook vaak gecombineerd met een vakantie in de Canadese provincie Newfoundland.

www.tourisme-saint-pierre-et-miquelon.com
www.newfoundlandlabrador.com