Frankrijk verdeeld over politieke terugkomst DSK
Foto: ap
Fransen zijn verdeeld over de vraag of oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zijn herintrede moet doen in de Franse politiek. Dat blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd.

De peiling, in opdracht van de krant Le Parisien, toont dat 49 procent van respondenten 'ja' antwoord op de vraag of DSK terug moet komen in de Franse politiek, zonder iets te zeggen over zijn schuld of onschuld. 45 procent beantwoordde die vraag met 'nee' en zes procent gaf geen antwoord.

Vrijlating

Vrijdag werd duidelijk dat de zaak tegen Strauss-Kahn voor poging tot verkrachting op losse schroeven staat nu de geloofwaardigheid van de vrouw die hem aanklaagt wankelt. Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, werd vrijdag onder persoonlijke borgstelling vrijgelaten.

Onder meer een opgenomen telefoongesprek tussen het kamermeisje en een vriend, deed twijfel ontstaan over de geloofwaardigheid van haar beschuldiging van seksuele aanranding door Dominique Strauss-Kahn.

Verdediging

De beroemde Franse filosoof Bernard-Henri Lévy neemt de verdediging op van zijn vriend Strauss-Kahn. Hij sprak verschillende keren met DSK. 'Dominique Strauss-Kahn is blij, maar blijft voorzichtig', zegt Lévy.

Nu is het belangrijk dat de justitie tot op het bot gaat om deze zaak uit te klaren, benadrukt Lévy. Hij vindt dat DSK te snel werd veroordeeld door de internationale gemeenschap. 'Mevrouw Diallo werd - omdat ze arm en immigrant is - meteen onschuldig verklaard. Mijnheer Strauss-Kahn moest wel schuldig zijn, omdat hij machtig is.'

Daarom vindt Lévy het ook voorbarig van het IMF om al meteen een nieuwe voorzitter te benoemen in de persoon van Christine Lagarde. 'De instelling kon in afwachting gerust nog enkele maanden blijven functioneren.'

'En waarom zou Strauss-Kahn niet kunnen terugkeren naar de Franse politiek?', vraagt de Franse filosoof nog. 'Stel je voor dat hij absoluut onschuldig blijkt. In dat geval heeft zijn woord opnieuw alle gewicht gewonnen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in