Vorst aan de grond in Gooik
Foto: Karel Holvoet
Een lezer meldt aan de redactie dat de temperatuur aan de grond vannacht onder nul zakte in Gooik. Nachtvorst tijdens de zomer? Opmerkelijk maar niet uitzonderlijk, zegt weervrouw Jill Peeters.

Lezer Karel Holvoet deed de meting vanmorgen rond zes uur in een vallei in Kester, een deelgemeente van Gooik. Het kwik zakte er aan de grond tot -4,6 graden. Op officiële hoogte gaf de thermometer 1,5 graden aan. Bovendien is het al de vierde nacht op rij dat de temperatuur aan de grond onder het nulpunt zakt, zegt Holvoet.

Niet uitzonderlijk

Uitzonderlijk is nachtvorst tijdens de zomer niet, reageert weervrouw Jill Peeters. 'Maar het is wel opmerkelijk. De oorzaak van de kou ligt in de polaire lucht die vanuit het noorden wordt aangevoerd. Dat is van oorsprong droge lucht die erg snel opwarmt maar ook weer afkoelt. 's Avonds op terras heb je al snel een trui nodig, ondanks het feit dat het lange dagen zijn. Daar zit die polaire lucht voor iets tussen, zegt Peeters.

In valleien kan dat leiden tot erg koude nachten. 'Een vallei is als een kom waar de koude lucht op het laagste punt blijft hangen. Lokaal kan de temperatuur daardoor erg diep duiken.'

Of die gemeten vrieskou uitzonderlijk is, kan Peeters niet bevestigen. Er zijn geen officiële cijfers beschikbaar die als referentiewaarden kunnen dienen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in