Partij oud-premier wint Thaise verkiezingen
Yingluck Shinawatra Foto: rtr
De partij van de oud-premier Thaksin Shinawatra - die zich tegenwooridg in Dubai ophoudt - heeft de zondag in Thailand gehouden parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens de nog voorlopige uitslagen heeft de partij, waarvan zijn zuster Yingluck Shinawatra nu de officiële leider is, een grote meerderheid behaald. De door het leger gesteunde premier Abhisit Vejjajiva heeft inmiddels zijn nederlaag erkend. Hij zei klaar te zijn voor een rol in de oppositie.

De politiek zeer onervaren Yingluck (44) wordt de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

De overweldigende steun voor de partij van Yingluck zou kunnen zorgen voor een uitweg uit de crisis die Thailand sinds 2006 teistert. Toen ruimde Thaksin onder druk van het leger het veld. Zijn aanhangers, de zogeheten roodhemden, gingen verleden jaar over tot massaal protest. Zij trokken naar de hoofdstad Bangkok en hielden maandenlang hele straten bezet. Bij de ongeregeldheden vielen negentig doden en achttienhonderd gewonden. De roodhemden eisten het aftreden van Abhisit, omdat hij onrechtmatig aan de macht zou zijn gekomen.

Het is echter nog maar de vraag of de Thaise elite, waaronder het koningshuis en het leger, de overwinning van Yingluck zonder slag of stoot zal accepteren. "De toekomst hangt af van de bereidheid van de traditionele elite om de stem van het volk te accepteren", aldus Pavin Chachavalpongpun van het Instituut voor Zuid-Aziatische Studies in Singapore. "Hoe meer zetels de partij van Yingluck wint, hoe stabieler haar regering zal zijn en hoe moeilijker het voor de elite zal zijn er iets tegen te doen." Met 94 procent van de stemmen geteld heeft Pheu Thai, de partij van Yingluck, 261 van de vijfhonderd zetels. De partij van Abhisit krijgt vooralsnog 162 zetels.

Abhisit en zijn aanhangers denken dat Yingluck de terugkeer van haar broer zal bewerkstelligen door een voorgestelde amnestieregeling aan te nemen voor politieke misdrijven gepleegd sinds de coup. Volgens Yingluck is de wet echter bedoeld om alle Thai te verzoenen. Abhisit heeft al gezegd zich tegen amnestie voor Thaksin te zullen blijven verzetten.

Thaksin zelf, die Yingluck ’mijn kloon’ noemt, zei zondag vanuit ballingschap in Dubai dat de voorlopige uitslagen een stap voorwaarts zijn. Thaksin woont in de Golfstaat om een gevangenisstraf voor omkoping te ontlopen. "Het volk is de stilstand zat", zei hij. "Thai willen op vreedzame wijze verandering." Thaksin zei geen wraakgevoelens te hebben en ’bereid te zijn te vergeven’. Hij heeft gezegd voor het einde van jaar terug te keren naar Thailand, maar zei zondag dat hij ’onderdeel van de oplossing wil zijn’. "Ik wil niet terugkeren en problemen veroorzaken. Als dat het geval is, dan kom ik nog niet terug." 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in