Dominique Strauss-Kahn niet meer onder huisarrest
Dominique Strauss-Kahn en zijn vrouwAnne Sinclair Foto: REUTERS
Een rechtbank in New York heeft ermee ingestemd de Fransman Dominique Strauss-Kahn (62) onder persoonlijke borgstelling vrij te laten. 'De zaak is een stap dichter bij seponering', klinkt het.

De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die op 14 mei is gearresteerd, krijgt ook zijn financiële borg ter waarde van 6 miljoen dollar terug. Hij moet wel voldoen aan een aantal reisbeperkingen, zijn paspoort blijft ingetrokken. 

De ommekeer in de zaak komt er nadat er twijfel was gerezen over de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat - als enige getuige - had aangeklaagd dat de Fransman haar seksueel had aangerand in zijn hotelkamer in New York. Vanmorgen maakte de openbare aanklager bekend dat Strauss-Kahn opnieuw voor de rechter moest verschijnen, veel eerder dan verwacht. In de rechtbank was hij vergezeld van zijn echtgenote, journaliste Anne Sinclair. 

De uitspraak in New York zorgt bij de Franse socialisten voor opluchting, zei PS-woordvoerder Benoît Hamon. Volgens een van zijn advocaten zal DSK vrij gesproken worden.

Seponering

Volgens de advocaat van de aanklaagster beweegt het Openbaar Ministerie zich in de richting van een seponering. Het kamermeisje heeft echter 'geen woord' aan haar aanklacht gewijzigd. 'De daad heeft plaatsgevonden', zei meester Kenneth Thompson na de zitting van tien minuten. 'Deze dag heeft niets veranderd.'

De enige verdediging van Strauss-Kahn is dat er seks met toestemming is geweest en 'dat is een leugen', aldus de advocaat die verzekert ook over 'materiële bewijzen' te beschikken. De 32-jarige vrouw is enkel de kamer binnengekomen om op te ruimen. Daar heeft de Fransman haar overvallen en verwond.

Thompson ontkende dat zijn cliënte in criminele zaakjes verwikkeld zou zijn en dat zij bij haar asielaanvraag zou hebben gelogen. Dat is een leugen. Zij had niets te maken met een misdrijf', zei de advocaat. 'Zij is uit zichzelf naar de autoriteiten gegaan om te zeggen dat er onregelmatigheden bij haar asielaanvraag zijn geweest.'

'De vrouw is in Afrika het slachtoffer geworden van geweld door soldaten. Vanuit dit trauma heeft zij bij haar aanvraag onjuiste gegevens vertrekt, omdat ze schrik had te worden teruggestuurd', zei de advocaat.

De volgende zitting in de zaak is voor 18 juli vastgelegd.