Wat is TB-500?
Foto: medivetdirect.com
Wim Vansevenant bestelde op het internet het product TB-500. De voormalige wielrenner beweert dat hij dacht dat het om aminozuren ging. Volgens het parket gaat het echter om een nieuw dierengeneesmiddel dat in het wielrennen zou gebruikt kunnen worden als doping. Professor Peter Van Eenoo van het dopinglab van de universiteit van Gent noemt TB-500 'bijzonder gevaarlijk'.

'TB-500 is een merknaam voor een product dat als geneesmiddel bij paarden gebruikt wordt. Volgens het Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) is het doping omwille van twee redenen: enerzijds omdat het middel niet goedgekeurd is voor humaan gebruik. Anderzijds omdat het product te klasseren zou zijn als peptidehormoon. De meest gekende voorbeelden daarvan zijn EPO en groeihormonen.', vertelde Van Eenoo in een interview op de vrt.

Volgens de professor is het middel bijzonder gevaarlijk. 'Het is niet getest op mensen. We kennen de effecten en neveneffecten dus niet. Vooraleer een geneesmiddel bij mensen wordt goedgekeurd zijn er een groot aantal proefpersonen geweest. Bij dit geneesmiddel voor dieren zijn die er dus niet. Er hangt dus een groot risico aan vast'.

Over de effecten van TB-500 op mensen is volgens Van Eenoo nog niets bekend. 'Het effect is voorlopig enkel beschreven bij dieren. Het is gewoon zeer gevaarlijk.' Op het internet wordt het middel aangeprezen als de ideale manier om de prestaties van racepaarden te verbeteren. De prijs voor zes ampullen van het goedje bedraagt zo'n 2500 dollar (1750 euro)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig