Vansevenant: 'Nooit de bedoeling gehad om doping te bestellen'
Foto: Kurt Desplenter
Wim Vansevenant (39) ontkent dat hij in Australië hypermoderne superdoping heeft besteld voor gebruik in de wielerwereld. De voormalige renner beweert dat hij een product bestelde waarvan hij dacht dat het om aminozuren ging. Hij wou daarmee zijn conditie verbeteren omdat hij zich naar eigen zeggen 'oud en moe voelde'. 'Ik heb nooit de bedoeling gehad om doping te bestellen', klinkt het.

Het pakket voor Vansevenant werd zowat twee weken geleden ontdekt door de douane op de luchthaven in Zaventem. De verdachte ampullen werden, zoals de procedures het voorschrijven, doorgespeeld aan de hormonencel van de federale politie. Onderzoek wees uit dat het pakje hypermoderne dopingproducten bevatte.

'Oud en moe'

Vansevenant verklaarde vandaag dat hij alleen maar de bedoeling heeft gehad en om een onschuldig voeddingssuplement te kopen omdat hij zich 'oud en moe voelde'. De voormalige renner had het moeilijk met het feit dat 'zijn lichaam niet meer was zoals vroeger' en beweert dat hij daarom op een willekeurige site het product TB-500 bestelde.

TB-500 is een product dat gebruikt wordt om de spiergroei bij paarden te stimuleren. Vansevenant stelde zich naar eigen zeggen geen vragen bij de hoge kostprijs en het feit dat het spul uit Australië zou komen. 'Ik heb nooit de bedoeling gehad om doping te bestellen', klinkt het.

Verslagen en ontredderd

Dinsdag werd Vansevenant al urenlang ondervraagd door het parket. 'Het was een complete verrassing. Mijn hele gsm hebben ze uitgepluisd. Na een verhoor van vier uur mocht ik beschikken. Hoe ik me voel? Verslagen, ontredderd, ik begrijp niets van deze hele commotie. Men beweert dat ik het product zou hebben gekocht voor mijn ex-ploeg Lotto maar dat klopt in de verste verte niet. In geen duizend jaar was het product bestemd voor het team.'

Het parket van Ieper bevestigde dat Vansevenant werd ondervraagd. 'Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of zijn verklaringen kloppen', klinkt het.

Niet naar de Tour


Omega Pharma-Lotto besliste ondertussen Vansevenant niet mee te nemen naar de Ronde van Frankrijk, waar hij een VIP-busje van het team zou besturen. 'Dat is normaal. Ik heb begrip voor die beslissing. Het sportieve moet de bovenhand krijgen. Voor mij is nu het belangrijkste dat er snel klaarheid komt', aldus nog Vansevenant.