Lottospelers moeten vanaf 1 oktober keuze maken tussen 45 geluksgetallen
Foto: photo news
Vanaf 1 oktober ondergaat de klassieke Belgische Lotto een aantal drastische vernieuwingen. Er komt een nieuw rooster van 45 getallen, in plaats van de gebruikelijke 42, wat moet leiden tot speelpotten van minimaal één miljoen euro. Dat maakte de Nationale Loterij dinsdag bekend op een persconferentie.

De lancering van Lotto dateert van 1978. In 2011 maakt het product nog steeds 42,5 procent uit van alle verkopen van de Nationale Loterij, ondanks het grote succes van Euro Millions (32,5 procent). Het is de tweede keer in de geschiedenis van het spelletje dat de matrix verandert. In 1983 werd er al van 40 cijfers overgeschakeld naar 42.

De nieuwe versie anno 2011 komt er onder meer na een onderzoek naar de behoeften van de spelers. 'Die zijn na 33 jaar geëvolueerd', luidt het. Zo verwachten ze een spel dat meer doet dromen, dat hen plezier aanbiedt en dat hen toelaat vaker te winnen. Via bonusnummers voor alle rangen verhoogt de winstkans daarom van 1 op 34 naar 1 op 25. Maar door het nieuwe rooster met 45 nummers gaat de kans op zes juiste nummers wel van 1 op 5.245.786 naar 1 op 8.145.060. Omdat de winnende combinatie minder vaak zal voorvallen, leidt dit volgens de Loterij tot meer overdrachten van de speelpot in rang 1 en bijgevolg ook hogere winstbedragen in die rang.

Bij elke trekking valt minimum één miljoen euro te winnen in rang 1. Wanneer de speelpot niet valt, loopt die de volgende trekking al op tot twee miljoen euro. 'De winstbedragen kunnen zo snel hoog oplopen, wat een nieuwe dynamiek in het spel zal brengen', klonk het verder.

Het bonusnummer wordt dan weer voor alle rangen geïntroduceerd, het gaat om het bijkomende nummer. Ook winnen met twee nummers plus bonusnummer wordt mogelijk, wat een winst van drie euro oplevert. Drie juiste cijfers levert vijf euro op, in plaats van 2,5. De inzet per rooster verhoogt van vijftig eurocent naar één euro. De minimuminzet blijft wel één euro.

De eerste trekking, met een uitzonderlijke speelpot van vijf miljoen euro, is voorzien op 1 oktober. In de dagen die daaraan voorafgaan, worden meer dan 25 miljoen nieuwe formulieren verspreid via verkooppunten, dagbladen en huis-aan-huisbladen.