Open Vld-senatrice Martine Taelman hekelt het feit dat de enorme problemen op het spoor dezelfde mankementen aan het licht brengen als bij het incident op de spoorlijn Herentals-Lier op 2 mei, waarbij een honderdtal reizigers werd vergeten tijdens de evacuatie van het treinstel.

Ten eerste bleek bijzonder duidelijk dat de opsplitsing tussen Infrabel en de NMBS bij incidenten tot problemen leidt, aldus Taelman.

"Een permanente coördinator voor alle incidenten op het spoorwegnetwerk die als aanspreekpunt fungeert voor alle diensten en reizigers lijkt dan ook onontbeerlijk. Infrabel en de NMBS moeten dringend de handen in elkaar slaan om zo’n dienst uit te bouwen", meent de Open Vld’ster.

Ook blijken er geen eenduidige procedures te bestaan om te oordelen of vervangbussen kunnen worden ingezet. "Vervangbussen tussen Brugge en Aalter en pendeldiensten tussen de badplaatsen en Brugge hadden veel soelaas kunnen brengen. Duidelijke afspraken met busmaatschappijen zijn bijgevolg essentieel", aldus Martine Taelman.

De liberale senatrice hekelt tot slot dat het ook onmogelijk bleek om duidelijke statistieken en informatie te geven over het aantal incidenten die tot een onderbreking van het spoorwegnet hebben geleid.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig