Elektronische apparatuur is in België gemiddeld 9 procent duurder dan in de ons omringende landen. Dat maakte consumentenorganisatie Test Aankoop dinsdag bekend. Wie in de juiste landen gaat shoppen, kan nog meer besparen.

In een onderzoek vergeleek Test Aankoop de prijzen binnen zeven productcategorieën van consumentenelektronica in veertien Belgische en acht buitenlandse steden. De consumentenorganisatie selecteerde ook vijf Belgische grensgebieden en vergeleek daarna de prijzen van zo'n 206 producten aan beide kanten van de grens, vooral van dvd-recorders, gps-toestellen en televisies.

Uit het onderzoek blijkt dat de vergeleken producten in België gemiddeld negen procent duurder zijn dan in de goedkoopste buitenlandse regio. Alle productcategrorieën zijn in Luxemburg goedkoper dan bij ons en algemeen gezien is het in Luxemburg 12 procent voordeliger dan in het zuiden van België.

Foto- en videomateriaal kan tot elf procent goedkoper zijn in het Franse grensgebied, die producten zijn in Hasselt en Tongeren zelfs 17 procent duurder dan in het Nederlandse Maastricht. Audiovisuele elektronica is in Antwerpen en Turnhout dan weer 11 procent duurder dan in Breda en Eindhoven.

Niet alleen door belastingen

De prijsverschillen vallen gedeeltelijk te verklaren door de verschillen in btw-heffing van de verschillende landen. De belasting op privékopie, die in ons land onder andere op lege dvd's en USB-sticks wordt geheven, is een andere oorzaak. Toch spelen er volgens Test Aankoop nog andere factoren mee; tussen de verschillende regio's in België zijn er namelijk ook substantiële prijsverschillen.