FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft maandag zijn steun overgemaakt aan CDH-burgemeester Myriam Delacroix van Sint-Genesius-Rode, die een klacht indient tegen de leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) door wie ze zondag hardhandig is aangepakt.

De "laffe daad van agressie" bewijst voor Maingain de nood aan versterkte solidariteit tussen alle partijen die ijveren voor de rechten van Franstaligen in de rand rond Brussel.

Delacroix werd zondag stevig onder handen genomen op een betoging tegen de niet-benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Ze diende een klacht in tegen de agressievelingen, waarvoor ze eerder al steun kreeg van het politiek bureau van het CDH.

Ook FDF-topman Maingain toont zich nu solidair. "Dit incident, dat volgt op een lange reeks geweldplegingen door leden van flamingante milities, toont de onontbeerlijke noodzaak van versterkte solidariteit tussen alle democratische krachten die de rechten van de Franstalige bevolking in de rand willen verdedigen", stelt Maingain in een schrijven aan Delacroix.

Volgens de FDF’er kan de "gelijke behandeling van alle burgers" enkel verzekerd worden door de gemeenten in de rand bij het Brussels gewest te voegen. Hij staat alvast open voor "elke vorm van overleg tussen de democratische Franstalige partijen opdat het respect voor de democratie eindelijk de bovenhand haalt in de gemeenten in de rand".

Maingain haalde de voorbije dagen nog hard uit naar de N-VA van Bart De Wever, waarmee hij de relatie tussen de Vlaams-nationalistische partij en zijn koepelpartij MR op scherp stelde. De Wever betreurde maandag nog dat MR-voorzitter Charles Michel geen afstand neemt van de uitspraken van Maingain.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig