Burgemeester Myriam Delacroix (cdH) van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode dient klacht in tegen leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) die haar zondag hardhandig hebben aangepakt op een betoging tegen de niet-benoeming van de kandidaat-burgemeesters uit de Vlaamse rand.

Volgens een persmededeling van het cdH wordt de klacht ingediend "om de rechtsstaat en het strafrecht te doen respecteren, maar ook omdat de burgemeester niet wenst dat anderen morgen gelijkaardige feiten zouden moeten ondergaan".

Delacroix kreeg maandag de steun van het politieke bureau van het cdH. "De partij laakt het fysieke geweld dat zij moest ondergaan en veroordeelt deze aanval op de fysieke integriteit van een burgemeester en parlementslid, én een Franstalige burger en een vrouw die zeer geschokt is door het geweld", stelt de mededeling.

Zondag betoogden enkele honderden manifestanten tegen de niet-benoeming van de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Dat lokte een Vlaamse tegenbetoging uit. Een Vlaamse actievoerder werd opgepakt na de schermutseling met Delacroix.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig