Caroline Gennez geen kandidaat-voorzitter SP.A
jk Foto: © Jimmy Kets
Caroline Gennez is geen kandidaat bij de voorzittersverkiezingen van de SP.A die in het najaar worden gehouden. Dat heeft Gennez vanmiddag aangekondigd op een persconferentie.

Het partijbureau van de SP.A keurde vanmiddag de procedure en de timing voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter goed. De voorzittersverkiezingen worden een paar maanden vervroegd om de partij toe te laten in het najaar een nieuwe start te nemen. De stemming verloopt per brief en de uitslag wordt bekendgemaakt op 18 september.

Caroline Gennez is alvast geen kandidaat om zichzelf op te volgen.  "Ik heb SP.A geleid in een politiek woelige transitieperiode", zegt ze. "Mijn partij heeft zich de voorbije jaren als enige van de klassieke partijen weten te consolideren en ik ben verheugd dat ik daar heb kunnen aan meewerken." Volgens Gennez zou het goed zijn mocht er een nieuw voorzittersduo aan het roer komen.

Op de persconferentie vertelde Gennez dat ze zich tijdens haar voorzitterschap heeft toegelegd op de personele en inhoudelijke versterking van het verhaal van de SP.A. Gennez heeft  de grote lijnen van dat verhaal en haar visie op de toekomst van een progressieve partij samengevat in het vlugschrift ‘Het verhaal is pas begonnen’.

'Rechts slaagt er niet in om te hervormen'

Gennez ziet alvast potentieel voor een moderne, progressieve partij als SP.A. "De politieke slinger in West-Europa lijkt op het eerste gezicht de conservatief-rechtse richting uit te gaan. Maar wie verder kijkt dan de façade ziet dat rechts er niet in slaagt om welke hervorming dan ook door te voeren. "

"We mogen ons niet neerleggen bij het cynisme van de Wetstraat en het conservatieve eenheidsdenken", vindt Caroline Gennez. "Vandaar dat een krachtig progressief economisch, politiek en maatschappelijk antwoord nodig is."

Gennez en Vande Lanotte aan onderhandelingstafel

Gennez hoopt dat er nu snel een nieuwe federale regering aantreedt. Buiten de Wetstraat ziet ze alvast veel tekenen van hoop. "Vooral bij jongeren merk ik een herwonnen engagement op. We staan aan hun kant."

Gennez zal tijdens de zomermaanden samen met Johan Vande Lanotte namens SP.A aan de onderhandelingstafel zitten. Daarnaast blijft ze eerste schepen in Mechelen en volksvertegenwoordiger.

Er werd al geruime tijd gespeculeerd over de politieke toekomst van de voorzitster van de Vlaamse socialisten. Gennez kreeg in 2007 de leiding van de sp.a doorgespeeld van toenmalig voorzitter Johan Vande Lanotte, die opstapte na de nederlaag bij de federale verkiezingen. Later dat jaar werd ze definitief tot voorzitster verkozen, met Dirk Van der Maelen als running mate.

Lees de volledige mededeling van Caroline  Gennez