Helft studenten rekent op startloon van 1.500 euro netto
De helft van de studenten in België denkt bij zijn eerste werkgever meteen meer dan 1.500 euro netto te kunnen verdienen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Go Magazine naar de jobwensen van jongeren.

Vooral mannelijke studenten zijn erg optimistisch over hun eerste loon. Ongeveer een derde van hen verwacht onmiddellijk over een nettoloon van 1.750 euro te kunnen beschikken. Vrouwelijke studenten zijn iets gematigder: de helft rekent op een startloon tussen de 1.250 en 1.500 euro netto.

Daarboven verwachten de studenten ook nog eens heel wat extralegale voordelen. Vooral maaltijdcheques (47 procent) en de hospitalisatieverzekering (44 procent) scoren goed. Ook vindt ruim een op de vijf jongeren het erg waarschijnlijk dat hij/zij een bedrijfswagen zal krijgen.

Het onderwijs, de media en de overheid zijn de aantrekkelijkste sectoren voor de Belgische jeugd, zowel voor studenten als voor de jongeren die al aan het werk zijn. Landbouw, transport en handel zijn het minst populair.

Tot slot blijkt een op de twee studenten dan weer bereid om voor zijn droombaan in een andere provincie te gaan wonen. Twee op de drie zouden zelfs voor minstens één jaar de landsgrens willen oversteken.

In totaal namen meer dan drieduizend Nederlands- en Franstalige jongeren, onder wie bijna tweeduizend studenten, deel aan de onlinestudie van Go Magazine. Het onderzoek werd afgenomen tussen maart en mei 2011.