Kuifje-film wellicht in première in Brussel
Foto: rr
De datum ligt vast: 22 oktober. Dan wordt de langverwachte Kuifjefilm van Steven Spielberg gelanceerd. De kans is groot dat Brussel als eerste de film te zien krijgt, al is er nog niks definitief.

Het gonst al langer van de geruchten over de wereldpremière van de film. Le Soir deed in mei een eerste schot voor de boeg, en stelde dat de film op 22 oktober in de namiddag zijn avant-première zou beleven in UGC-bioscoop in Brussel, waarna Spielberg en gezelschap naar Parijs zouden verkassen voor de feitelijke première.

Joods Actueel stuurde gisteren het bericht de wereld in dat Brussel zelfs de wereldpremière van de film zou krijgen, en beriep zich daarvoor op de woordvoerder van Dreamworks, de producent van de film.

‘Het enige wat vastligt op dit moment is de datum’, zegt Agnes Meyer, marketing manager van Sony Pictures België. ‘De film gaat op 22 oktober in première, en komt op 26 oktober in de zalen. Voor de rest liggen er nog verschillende pistes open, en is er niks definitief - het duurt ook nog vier maanden eer het zover is. Ik lees ook al die berichten, en moet zeggen: ze zijn voorbarig. Niemand heeft ons trouwens gebeld om een en ander bij ons te checken. Moest er duidelijkheid komen, dan maken wij dat meteen wereldkundig. Het zou voor ons natuurlijk ook een hele eer zijn, dat begrijpt u.’

Ook buitenlandse zaken en het paleis zijn ingeschakeld om Dreamworks te overhalen om de wereldpremière aan Brussel te schenken. Prins Filip, die gisteren op handelsmissie naar de Verenigde Staten vertrok, zou in de loop van de volgende dagen een ontmoeting met Spielberg hebben. Zóu, want uitdrukkelijk bevestigen kon dat woensdag niemand.

Spielberg droomt al dertig jaar van een Kuifjeverfilming. De toen al zwaar zieke Hergé, die zeer onder de indruk was van Spielbergs film Duel en de cineast herhaaldelijk ‘een genie’ noemde, wou zeer ver gaan om hem de kans te geven de film te maken. Hij was bereid afstand te doen van alle rechten, de albums uitgezonderd.

Door de dood van Hergé in maart 1983 geraakte één en ander niet afgerond, maar een paar jaar geleden kwam er dan toch een doorbraak. Dreamworks, de filmmaatschappij van Spielberg, verwierf de rechten, en hij ging in zee met producer Peter Jackson, de regisseur van de Lord of The Rings-trilogie.

De 3D-film (een bewerking van de albums ‘De krab met de gouden scharen’, ‘Het geheim van de eenhoorn’ en ‘De schat van Scharlaken Rackham’).werd gemaakt met de motion capture-technologie. Daarbij wordt vertrokken van door echte acteurs gespeelde scenes, die vervolgens digitaal worden bewerkt.

‘Hergé beschreef verzonnen personages in een echte wereld’, zei Spielberg daar begin 2010 over in The Los Angeles Times. ‘Als je die verhalen gewoon zou verfilmen, zal alles er wellicht veel te gestileerd uitzien voor het reguliere bioscooppubliek. Als je acteurs die wat vreemde kostuums laat dragen, ziet dat er heel vreemd uit. De kostuums zien er veel natuurlijker uit in een digitaal universum.’